Puđdamon: Moj povratak bi bio dobar za demokratiju u Španiji

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puđdamon: Moj povratak bi bio dobar za demokratiju u Španiji

Bivši lider Katalonije Karles Puđdamon rekao je da ga "velika većina" katalonskog parlamenta podržava kao predsednika i dodao da bi njegov povratak u Barselonu bio dobar za špansku demokratiju.
"Moj povratak u Barselonu biće dobar ne samo za katalonski narod koji podržava naše principe, već i za španski narod i demokratiju", rekao je Karles Puđdamon odgovarajući na pitanje da li će se vratiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Barselonu, prenosi Rojters.

Puđdamon je u ponedeljak doputovao u Kopenhagen.
Španija je ranije najavila da će tražiti njegovo hapšenje ukoliko bude otišao iz Brisela u Kopenhagen. Španski Vrhovni sud je, međutim, odbacio zahtev državnog tužilaštva da se ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje. Ta odluka je odložena dok se katalonski parlament ne vrati normalnim aktivnostima.
Puđdamona je aktuelni predsednik parlamenta Katalonije Rože Torent predložio kao jedinog kandidata za formiranje vlade tog španskog regiona, uprkos njegovom statusu begunca od španske pravde. 
Kako prenosi AP, Torent je rekao da Puđdamon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru.
O imenovanju Puđdamona, koji je u poslednja tri meseca u inostranstvu, katalonski parlament treba da glasa krajem januara.
"Svestan sam njegove lične i pravne situacije, alli on je apsolutno legitiman kanidat za predsednika vlade", rekao je Torent novinarima.
Puđedamon je, nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine, pobegao u Brisel sa nekoliko svojih ministara, kako bi se sklonio od španskih vlasti.
Madrid je nakon referenduma raspustio parlament Katalonije i preuzeo vlast nad tim regionom.
Odlazak u Kopenhagen je prvi put da je Pudžemon napustio Belgiju, od kako je pobegao iz Španije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pudždemon: Moj povratak bi bio dobar za demokratiju u Španiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2018

Bivši lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je da ga "velika većina" katalonskog parlamenta podržava kao predsednika i dodao da bi njegov povratak u Barselonu bio dobar za špansku demokratiju..."Moj povratak u Barselonu biće dobar ne samo za katalonski narod koji podržava naše principe, već...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.