Izvor: RTS, 23.Jul.2021, 21:04

Pucnjava, kordon, suzavac i “ubica“ – neredi na sahrani ubijenog predsednika Haitija

Policija je u Kap Haitienu ispalila suzavac dok su pucnji odjekivali ulicama rodnog grada ubijenog haićanskog predsednika Žovenela Moiza, samo nekoliko trenutaka nakon što su orkestar i crkveni hor označili početak ceremonije sahrane. Američka ambasadorka u UN napustila sahranu.
Nekoliko trenutaka pre početka ceremonije na sahranu je došao i šef haićanske policije Leon Čarls. Okupljeni su u momentu njegovog dolaska uzvikivali "ubica" i "gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Žovenel".

Rojters navodi da se gradom proneo miris zapaljenih automobilskih guma, da su se čuli pucnji ispred groblja i da je policija ispalila suzavac na demonstrante.
Prema navodima agencije, desetine policajaca napravilo je kordon štiteći zvaničnike.  
Dok je na sahranu dolazila prva dama Martin Moiz, okupljeni su uzvikivali "Pravda, pravda".
Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild napustila je sahranu zbog bezbednosti.
U Kap-Haitienu napeto je od srede, otkad je počela trodnevna žalost. 
U četvrtak su blokirani putevi do tog grada, a podignute su i barikade.
Na transparentima u rodnom gradu Moiza stajali su natpisi "ubili su telo, ali san nikada neće umreti" i "Žovenel Moiz – branilac siromašnih". 
Žovenel Moiz ubijen je 7. jula. Od tada ne prestaju spekulacije o tome ko je organizovao i učestvovao u njegovom ubistvu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.