Pućdemon odustao od mesta predsednika, predložio naslednika

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pućdemon odustao od mesta predsednika, predložio naslednika

Katalonske separatističke partije odlučile su da podrže predlog da bivši lider grupe aktivista Omnium kultural Kim Tora bude novi predsednik tog španskog regiona.

Bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon objavio je danas da Tora u katalonskom parlamentu ima dovoljnu podršku da bude izabran, čime bi bila okončana višemesečna politička blokada.

Tora je tokom 2015. godine vodio organizaciju Omnium kultural koja se zalaže za nezavisnost Katalonije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Da je postignut dogovor, Pućdemon je objavio u klipu na sajtu Jutjub, posle razgovora s katalonskim separatističkim grupama.

On se nalazi u Nemačkoj, gde čeka odluku o izručenju Španiji koja ga tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile. Nemački sud je odbacio glavnu optužbu za pobunu, a treba da odluči o tački optužnice prema kojoj se Pućdemon tereti za proneveru sredstava.

Španski sudovi su blokirali prethodne pokušaje separatističkih katalonskih partija da za predsednika regiona izaberu Pućdemona i druge kandidate protiv kojih je podignuta optužnica zbog prošlogodišnjih aktivnosti na otcepljenju Katalonije. Ustavni sud Španije juče je blokirao mogućnost da Pućdemon ponovo bude predsednik Katalonije.

Protiv Tore nije podignuta optužnica.

Separatističke partije koje imaju tanku većinu u regionalnom parlamentu imaju rok da izaberu novog predsednika Katalonije do 22. maja kako bi izbegle nove izbore.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja smenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao za 21. decembar, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu, ali od tada traju neočekivano dugi pregovori o novoj vladi, pa je Katalonija bez lidera gotovo duže od šest meseci.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.