Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihičko kao fizičko maltretiranje

Vašington -- Posledice psihičkog maltretiranja mogu imati posledice iste kao fizičko mučenje, navodi jedna studija.

Neke tehnike ponižavanja i mentalnih manipulacija, za koje se pretpostavlja da su ih koristile snage SAD u zatvorima u Iraku i na Kubi, ostavljaju posledice kao i fizičko mučenje, saopšteno u SAD.

Britanski naučnici su sproveli studiju, objavljenu u Vašingtonu, nad grupom od 279 žrtava mučenja. Oni su od 2000. do 2002. ispitali žrtve, pretežno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muškarce od oko 40 godina, o emocionalnim i fizičkim traumuma tokom rata.

Jedna trećina njih je rekla da je imala traumu jednom u životu posle fizičkog ili psihološkog mučenja, a 55 odsto ispitanih je reklo da ta trauma i dalje traje, rekao je autor studije Metin Basolu iz londonskog koledža Kings. Psihološki poremećaji i depresije su česte i ponekad trajne kod onih koji su bili žrtve fizičkog, ali i psihičkog mučenja, navodi se u studiji.

Studija je objavljena u trenutku kada su SAD optužene da su njeni vojnici sprovodili mučenja tokom ispitvanja u zatvorima u Iraku, Avganistanu i na Kubi. Vlada SAD je demantovala mučenja, ali je priznala da je koristila "alternativne tehnike". Prema svedočenjima žrtava, te tehnike su se sastojale od psihičkih pritisaka.

Zatvorenici su, prema njihovim rečima, bili izolovani nedeljama, mesecima, a neki i godinama, bili su lišeni sna, ostavljeni bez odeće pred ženama ili izloženi ekstremnim temperaturama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.