Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 19:02

Protesti u Iranu se ne smiruju, predsednik Raisi poručio da je haos neprihvatljiv

Širom Irana se već više od nedelju i po dana održavaju protesti zbog smrti Mahse Amini u pritvoru tamošnje moralne policije. U protestima je, prema izveštajima iranskih medija, poginula najmanje 41 osoba. Predsednik Ebrahim Raisi je poručio da je smrt devojke rastužila sve u Iranu, ali da je haos na ulicama neprihvatljiv. Solidarnost sa demonstrantima u Iranu danima se iskazuje i u velikim svetskim metropolama.
U Iranu se više od nedelju i po dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održavaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula 16. septembra pošto je pala u komu nakon njenog hapšenja u Teheranu ranije ove nedelje, stavljajući u centar pažnje prava žena u toj zemlji, ali i druge teme, poput ograničavanja ličnih sloboda i loše ekonomske situacije.

Policija je tada odbacila optužbe koje su se pojavile na društvenim mrežama da je pretučena, rekavši da je preminula od iznenadnog srčanog udara dok je čekala na ispitavanje sa drugim pritvorenicama, prenosi Rojters.
Raisi: Svi smo tužni zbog smrti devojke, ali je haos neprihvatljiv Predsednik Irana Ebrahim Raisi je u večerašnjem intervjuu za državnu televiziju rekao da je smrt mlade devojke u pritvoru "rastužila" sve u Islamskoj Republici, ali je, osvrnuvši se na proteste širom zemlje, upozorio da je "haos" neprihvatljiv, preneo je Rojters.
"Svi smo tužni zbog ovog tragičnog incidenta. Međutim, haos je neprihvatljiv", poručio je Raisi u intervjuu za državnu televiziju.

Ranije je Raisi naveo da Iran mora "odlučno da se suprotstavi onima koji se protive bezbednosti i miru u zemlji". 
Masovni protesti se održavaju u 80 gradova širom zemlje, a danima je najviše okupljenih u Teheranu.
Rojters prenosi da bezbednosne snage koriste suzavce, pendreke, ali i municiju kako bi ugušile proteste i obeshrabrile građane da se okupljaju.
Najmanje tri puta tokom protekle nedelje pristup internetu sa mobilnih telefona bio je u prekidu u Iranu. Aktivisti smatraju da je to učinjeno kako bi se sprečilo širenje snimaka nasilja sa protesta.

Državni mediji objavili su da je poginula 41 osoba, aktivisti tvrde da je broj poginulih veći Zvanični podaci o broju poginulih još nisu objavljeni, a iranska državna televizija ranije je prenela da je poginula 41 osoba, među kojima su i pripadnici policije, a aktivisti tvrde da je poginulo više ljudi.
Na društvenim mrežama je objavljeno da je navodno ubijena i 20-godišnja aktivistkinja Hadis Najafi, čiji je snimak vezivanja kose na kojem ne nosi hidžab postao simbol borbe protesta u Iranu. Zvanične potvrde ubistva nema, a pojedini mediji su objavili da je reč o lažnoj vesti.

Demonstranti žele veće lične slobode, manje stroga pravila oblačenja, a protestuju i zbog ekonomske situacije koja je sve gora usled sankcija.
Žene su tokom višednevnih protesta imale istaknutu ulogu, skidale su hidžab i spaljivale velove. Neki su i javno isekli svoju kosu, pozivajući na pad vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija.
Ovo su najveći protesti od 2019, kada se protestovalo zbog cena goriva. Tada je ubijeno 1.500 ljudi tokom gašenja demonstracija – to je bio najkrvaviji sukob od uspostavljanja Islamske Republike.
Protesti i širom sveta Građani se okupljaju i širom sveta, uglavnom ispred ambasada Irana u velikim gradovima.
Na današnjem protestu ispred iranske ambasade u Madridu demonstranti su pružili podršku, kako su naveli, "iranskim sestrama" i nosili su transparente na kojima je pisalo "Iran: žene, život i sloboda". Nekoliko aktivista je i zapalilo iransku zastavu. 

Protesti su prethodnih dana održani i u Buenos Ajresu, Londonu, Berlinu, Stokholmu, Vankuveru, a kanadski premijer Džastin Trido najavio je da će Kanada uvesti sankcije pripadnicima iranske moralne policije i odgovornima za smrt Mahse Amini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.