Protest protiv Orbana u Zagrebu: Deportujte njega, ne izbeglice

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2018, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv Orbana u Zagrebu: Deportujte njega, ne izbeglice

Premijeri Mađarske, Albanije, Slovačke, Makedonije i Rumunije stigli su u Zagreb na samit čelnika Centralnoevropske inicijative (CEI).

Pred svečanu večeru u hotelu "Esplanade", uz hrvatske zvaničnike dočekali su ih i demonstranti koji su protestvovali protiv mađarskog premijera Viktora Orbana.

Hina navodi da je od ukupno 18 država članica CEI, u Zagreb stiglo pet premijera - Peter Pelegrini iz Slovačke, Vjorika Dančila iz Rumunije, Zoran Zaev iz Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Edi Rama iz Albanije i Viktor Orban iz Mađarske. Ostale članice predstavljaju ambasadori ili drugi zvaničnici.

Goste iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope ugostili su na večeri u zagrebačkom hotelu hrvatski premijer Andrej Plenković, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i drugi zvaničnici Hrvatske.

Navodi se da su pored njih, mađarskog premijera Orbana pred "Esplanadom" dočekali i demonstranti sa transparentima: "HDZ - prva crta Orbane", "Deportujte Orbana, a ne izbeglice" i "Smrdi na fašizam", a u protestu su učestvovali Centar za mirovne studije (CMS), inicijativa Dobrodošli i GONG.

- Želimo Evropu i EU u kojoj jednako važe sva ljudska prava i jednako važi vladavina prava u kojoj nema crnih oaza poput Mađarske u kojoj se te osnovne vrednosti ugrožavaju - poručila je Jelena Berković iz organizacije GONG.

Inače, Orban je danas opisao odnos Mađarske i Hrvatske kao kad se čoveku trn zabije u nokat.

- Hrvatski premijer nije boravio kod nas već šest godina, ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Došao sam u cilju promene ove neprirodne situacije i povratka naših odnosa na  normalan kolosek - rekao je Orban u Zagrebu posle sastanka sa Plenkovićem.

Dodao je da postoji određena "gorčina u ustima", jer odnosi dveju država nisu u potpunosti "bez oblaka".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.