Protest duž granice Gaze i Izraela, nekoliko mrtvih

Izvor: B92, 29.Sep.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest duž granice Gaze i Izraela, nekoliko mrtvih

U izraelskoj vatri tokom palestinskog protesta duž granice Izraela i pojasa Gaze je ubijeno šest Palestinaca.

Među ubijenima je 14-godišnji dečak, a 75 osoba je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Više hiljada Palestinaca protestovalo je danas duž granice, uz uobičajeno kotrljanje zapaljenih guma i bacanje kamenica ka izraelskim vojnicima koji su odgovorili suzavcem i vatrenim oružjem, navodi Frans pres.

Izraelska vojska je saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u današnjim protestima učestvovalo više od 10.000 Palestinaca u različitim oblastima duž granice, i da je izvela vazdušni napad pošto su demonstranti bacali eksplozivne naprave na njene vojnike.

Protesti duž granice koje predvodi ekstremistički Hamas održavaju se jednom nedeljno od kraja marta zbog 11-godišnje izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze. Hamas je nasilno preuzeo vlast u Gazi 2007. godine.

Od kraja marta u demonstracijama je od izraelske vatre poginulo 140 Palestinaca, dok je jedan izraelski vojnik stradao od palestinskog snajperiste.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.