Projekcije Evropskog parlamenta: Ubedljiva većina za proevropske stranke

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcije Evropskog parlamenta: Ubedljiva većina za proevropske stranke

Tradicionalne političke partije ostvarile su slabije rezultate na izborima za Evropski parlament (EP) nego ranije, ali će čvrsto proevropske stranke imati ubedljivu većinu, pokazuju prve projekcije tog tela Evropske unije.

Projekcije, zasnovane na procenama rezultata u 11 zemalja EU i glasačkim namerama u preostalih 17 članica, pokazuju da će proevropske partije imati 493 od 751 mandata u EP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Prema tim projekcijama, mandati koje su tradicionalne stranke izgubile pripašće Zelenima i krajnje desnim i populističkim strankama.

Konzervativna Evropska narodna partija (EPP) ostaće najveća grupa u EP, ali sa 173 poslanika umesto dosadašnjih 217.

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) imaće u narednih pet godina 147 poslanika, 40 manje nego do sada. Levičarska grupacija Zeleni dobila je 71 mandat, za razliku od 52 na izborima 2014. godine. Grupa u EP Evropa nacija i slobode, u kojoj su populističke i krajnje desne stranke iz zemalja kao što su Francuska i Italija, trebalo bi da ima 57 mesta, 20 više nego do sada.

Projekcije: Francuskoj krajnjoj desnici više glasova nego Makronu na izborima za EP

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je više glasova od stranke Republika u pokretu predsednika Francuske Emanuela Makrona na današnjim izborima za Evropski parlament, objavile su agencije za istraživanje javnog mnjenja.

Prema procenama agencija Ifop i Ipsos, populistička, antiimigrantska stranka Le Pen osvojila je između 23 i 24 odsto glasova, a Makronova centristička, proevropska stranka između 21,9 i 22,5 odsto.

                                                                                                             Foto: Beta, AP

Očekuje se da će zelena stranka EELV imati oko 13 odsto glasova, što je veliki skok u odnosu na izbore za EP 2014. godine.

Konzervativna degolistička stranka Republikanci na četvrtom je mestu sa oko osam odsto glasova, dok i krajnje leva Nepokorena Francuska i Socijalistička partija imaju između šest i sedam odsto podrške

Projekcije rezultata izbora za EP: Skok Zelenih u Nemačkoj, Kurc pobedio u Austriji

Vladajuće partije u Nemačkoj osvojile su znatno manje glasova na današnjim izborima za Evropski parlament nego pre pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija nemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Nemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2017.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta. Dešava se da te procene ne budu tačne.

Na izborima za EP u Austriji, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

                                                                                                             Foto: Beta, AP

Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas.

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala posle izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedelje. Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podneo je ostavku posle objavljivanja videa snimljenog pre dve godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamenu za donacije za stranku.

Danas poslednji dan evropskih izbora, glasa se u 21 članici EU

U 21 od 28 zemalja Evropske unije danas se održavaju izbori za Evropski parlament na kojima se za uticaj bore antievropski populisti i zagovornici većeg jedinstva unutar EU.

Danas je poslednji dan izbora za EP koji su počeli u četvrtak, glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

Birališta u Italiji biće zatvorena poslednja, u 23.00 po srednjoevropskom vremenu, ali Evropski parlament planira da počne sa objavljivanjem procena i projekcija nekoliko sati ranije, a da u 23.15 izađe sa prvom zvaničnom projekcijom sastava novog saziva.

Očekuje se da će na izborima dobar rezultat ostvariti desničari i nacionalisti koji žele da zaustave imigraciju u Evropu i da vrate moć nacionalnim vladama, ali bi tradicionalno najveće stranke trebalo da zadrže vlast u parlamentu sa 751 mestom.

Vodeći kandidat demohrišćanske Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber rekao je da "ne želi da vidi desno-populističku Evropu koja želi da uništi ideju zajedništva".

Tvrdokorni desničarski ministar spoljnih poslova Italije Mateo Salvini, koji se suprotstavlja postojećem poretku u EU i čija Liga okuplja grupu srodnih partija iz cele Evrope, rekao je prošlog vikenda da te snage "moraju da učine sve što je ispravno da oslobode" Italiju i Evropu od "ilegalne okupacije koju organizuje Brisel".

                                                                                                             Foto: Beta, AP

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas posle glasanja u Budimpešti da se nada da će izbori doneti zaokret i pobedu partija koje žele da zaustave migracije u Evropu.

Pitanje migracija će "reorganizovati politički spektar u EU", rekao je Orban koji se nedavno sastao sa Salvinijem, ali se još nije pridružio njegovoj grupi.

U očekivanju ujedinjenog nastupa krajnje desnice u EP, tradicionalne partije kao EPP i Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) žele da naprave čvrstu koaliciju protiv ekstremnih partija. Prema projekcijama koje je prošlog meseca objavio Evropski parlament, EPP bi trebalo da izgubi 37 od 217 mandata, S&D bi trebalo da padne sa 186 na 149 mandata, dok bi krajnje desna grupa Evropa nacija i slobode trebalo da ima 62 umesto 37 poslanika.

Zagovornici jače integracije EU, predvođeni francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, navode da su pitanja klimatskih promena i ograničavanja migracije previše velika da bi ih zemlje same rešavale.

Makron je ocenio da su današnji izbori "najvažniji od 1979. godine jer se EU suočava s egzistencijalnim rizikom" od nacionalista koji teže da je podele.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da se nada da će izbori ojačati centar, a ne krajnje desne i krajnje leve stranke.

Na izborima oko 426 miliona ljudi iz EU bira svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina. Mandati aktuelnih evroposlanika ističu 1. jula, a novoizabrani parlamentarci će stupiti na dužnost dan kasnije.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Narodnjaci prvi, pobeda Le Penove u Francuskoj!

Izvor: Mondo, 26.Maj.2019

Prvi rezultati četvorodnevnih izbora za Evropski parlament pokazuju da je Evropska narodnjačka partija osvojila 173 mesta u parlamentu, a socijalisti 147. U Francuskoj najviše glasova osvojila desničarska stranka Marin Le Pen....U 21 od 28 zemalja Evropske unije danas su održani izbori za Evropski...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.