Izvor: RTS, 25.Feb.2021, 18:25

Proces protiv Jensa F. - Nemac optužen da je Rusima predao plan Bundestaga

Nemački savezni sud podigao je optužnicu protiv državljanina te zemlje zbog sumnje da je ruskoj obaveštajnoj službi predao plan zgrade nemačkog parlamenta. Prema pisanju "Gardijana", osumnjičeni je identifikovan samo kao Jens F.
Jens F. se sumnjiči da je dok je radio za kompaniju koja je održavala električne instalacije Bundestaga pribavio pe-de-ef nacrt zgrade parlamenta.

Prema navodima tužilaca, osumnjičeni je 2017. godine odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da prosledi planove ruskim obaveštajcima.
Uputio je uređaj za skladištenje podataka zaposlenom u ruskoj ambasadi koji je uglavnom radio za rusku obaveštajnu agenciju GRU, istaknuto je iz tužilaštva.
To nije prvi slučaj u kome su ruske službe bezbednosti navodno špijunirale nemačko zakonodavstvo.
Nemačke vlasti su 2016. rekle da su računarski sistemi Bundestaga bili žrtva ruskog hakerskog napada godinu ranije.
Izveštaji o daljem špijuniranju mogli bi da idu na ruku protivnicima gasovoda Severni tok 2 koji bi trebalo da poveže Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora. Kritičari, uključujući SAD, kažu da projekat pojačava zavisnost Nemačke od "energije nepouzdanog i potencijalno neprijateljskog partnera".
Gardijan navodi da bi slučaj Jensa F. mogao dodatno da zaoštri odnose Nemačke i Rusije, nakon što je Berlin protestovao zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.