Preminule prve palestinske sijamske bliznakinje

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminule prve palestinske sijamske bliznakinje

Saudijski ministar zdravlja Abdulah al Rabia izjavio je danas da su preminule spojene palestinske bliznakinje koje su pre pet dana prebačene u Rijad iz pojasa Gaze da bi bile razdvojene.

U petak uveče ministar je rekao da devojičice Rital i Ritaj ne mogu biti operisane i da im nije preostalo mnogo da žive, javile su svetske agencije. On je precizirao da su testovi i rentgenski snimci pokazali da su imale tešku bakterijsku infekciju grudi.

Bliznakinje spojene grudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa zajedničkim tankim crevom su rođene 27. marta i to je prvi takav slučaj u osiromašenom pojasu Gaze, gde lekari nisu mogli da im pruže neophodnu negu.

Zato su zatražili pomoć od Saudijske Arabije, koja ima uslove za razdvajanje sijamskih blizanaca, po čemu je ta zemlja poznata i u svetu. Saudijski kralj Abdulah saznao je za bliznakinje putem medija i naredio da se donesu u kraljevinu na operaciju. Monarh je finansirao takve operacije pacijenata i iz drugih delova sveta.

Međutim, palestinske bliznakinje nije bilo lako prebaciti u Rijad. Pasoši su nabavljeni na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, kojom vlada Fatah, rival Hamasa koji kontroliše pojas Gaze. Uz to je bila potrebna dozvola Izraela i saglasnost egipatske vlade da se otvori granica s pojasom Gaze.

O bliznakinjama se u u bolnici Nacionalna garda brinuo najstručniji medicinski tim, rekao je ministar zdravlja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.