Predstavnički dom Kongresa podržao opoziv Donalda Trampa

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnički dom Kongresa podržao opoziv Donalda Trampa

Donald Tramp je postao treći predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država čiji je opoziv podržala većina u Predstavničkom domu Kongresa. Demokrate podržale opoziv, republikanci bili protiv. Proces opoziva se sledećeg meseca seli u Senat, koji će odlučiti sudbinu američkog predsednika.
Američki kongresmeni podržali su, u noći između srede i četvrtka, inicijatvu demokrata za opoziv predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Donalda Trampa zbog zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja Kongresa.

Kongresmeni su prvo glasali o zloupotrebi službenog položaja, što je podržalo 229 demokrata i jedan nezavisni kandidat u tom domu Kongresa. Ni jedan od 197 predstavnika republikanaca nije podržao opoziv. 
Nedugo zatim, glasalo se i o drugoj tački inicijative demokrata – opstrukciji Kongresa. Za drugu tačku glasalo je 229 kongresmana, 196 je bilo protiv uz jedan uzdržan. Tri demokratska kongresmana pridružili su se svojim republikanskim kolegama, dok je jedan demokratski zakonadavac bio uzdržan.
Uzdržana je bila jedino Tulsi Gabard, predstavnica demokrata sa Havaja.
U obraćanju novinarima posle glasanja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif istakli su da ovde nije bilo reči o bilo kakvom lovu na veštice nego o ispunjavanju ustavnih obaveza Kongresa.
"Osamnaesti decembar je dobar dan za Ustav Sjedinjenih Država ali tužan za Ameriku jer nas je predsednik svojim neodgovornim ponašanjem primorao da podnesemo zahtev za njegov opoziv", rekla je Pelosi.
Sada je konačna sudbina Donalda Trampa na čelu Bele kuće prebačena u ruke Senata. 
Bela kuća: Sramota Donald Tramp je, neposredno posle glasanja, optužio demokrate da glasanjem u Kongresu ”pokušavaju da anuliraju njegovu pobedu na predsedničkim izborima”.
"Svaki republikanski kongresmen je glasao za nas, a čak su i tri demokrate glasale za na, što je sjajno. Iako Republikanska stranka nikada nije bila više vređana, nikada nije bila toliko jedinstvena kao danas. Takođe znam da su naši senatori sjajni ljudi i da vole ovu zemlju. Oni će uraditi pravu stvar", poručio je Tramp. 
Bela kuća je, pak, glasanje nazvala ”jednom od najsramotnijih epizoda u istoriji nacije”. 
”Bez ijednog glasa podrške među republikancima i bez ijednog dokaza bilo kakve zloupotrebe, demokrate su progurale nelegitimne optužbe kroz Predstavnički dom. Demokrate su odlučile da ovo jednostrano nastave uprkos činjenici da predsednik nije učinio ništa loše. Nedelje saslušanja su, suštinski pokazale da nije učinio ništa loše”, navela je Bela kuća.
Duboke podele Glasanje po partijskim linijama, istovremeno, pokazalo je duboke podele koje oko ovog pitanja vladaju u američkom društvu. Da stvar bude komplikovanija, neposredno pred glasanje podrška načinu na koji Tramp vodi Ameriku porasla je sa 39 na 45 odsto ispitanika obuhvaćenih ispitivanjem javnog mnenja koje je načinio Galup.
Istovremeno, podrška procesu opoziva je sa 52 pala na 46 odsto. 
Sledeći korak opoziva je suđenje pred Senatom, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. U ovom procesu Predstavnički dom postavlja menadžere koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog koji predsednika treba opozvati.

Da bi Tramp postao prvi američki predsednik koji je opozvan u procesu ”impičmenta” demokratama treba dvotrećinska većina u Senatu, što je, kako stvari stoje, teško dostižan cilj za podnosioce ove inicijative.
Ukoliko, pak, demokrate uspeju da obezbede dvotrećinsku većinu, Donald Tramp po automatizmu gubi funkciju predsednika SAD. 
Donald Tramp je treći američki predsednik čiji je opoziv podržao Predstavnički dom Kongresa. Pokušaj opoziva Endrjua Džonsona i Vilijema Džefersona Klintona nije prošao Senat, dok je Ričard Nikson podneo ostavku pre nego što je glasanje o njegovom opozivu dospelo na dnevni red.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pokrenut opoziv Trampa

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2019

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa pokrenuo je opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.