Predsednik Tadžikistana zabranio da ga hvale

Izvor: Mondo, 21.Feb.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tadžikistana "zabranio" da ga hvale

Predsednik Tadžikistana, Emomali Rahmon, zatražio je danas da ga manje hvale jer je ocenio da se preterano pevaju pesme u njegovu čast, prenela je državna televizija te nama prijateljske zemlje.

Foto: Screenshot/Youtube/Carbonated.TV

Rahmon (66), koji je na čelu Tadžikistana od 1992. godine, izrazio je "zabrinutost" zbog preterane promocije njegove ličnosti u muzičkim video spotovima.

"Predsednik je dao instrukcije nadležnima u Odboru za elektronske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << medije da se više hvale neumorni rad stanovništva, važna dostignuća zemlje i izuzetna priroda", navela je televizija te zemlje centralne Azije gde je veoma razvijen kult ličnosti.



Izvor: Youtube/news360 channel

Vladina propaganda redovno prikazuje Rahmona kao spasitelja koji je uspostavio nacionalno jedinstvo posle građanskog rata koji je usledio posle nezavisnosti Tadžikistana.

Narode, glasaj da ja večno vladam

Rahmon uživa titulu šefa nacije što omogućava njemu i njegovoj porodici doživotni imunitet i razne druge privilegije.

 Kult ličnost je prisutan u skoro svim bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji.

I u susednom Uzbekistanu nedavno je saopšteno da ne treba toliko hvaliti predsednika Šavkata Mirzijojeva.

Uzbekistanski organ zadužen za muzičku industriju saopštio je nedavno da predsedniku nisu potrebne "reklame umetnika" nakon što se pojavio muzički spot "Selfi s mojim predsednikom". Ta pesma koja se redovno prikazuje na tamošnjim popularnim kanalima, kritikovana je na društvenim mrežama.

Zabranjena imena - Vuk, Sekira i Metla

Predsednik Turkmenistana, bivši stomatolog Gurbanguli Berdimuhamedov takođe je zatražio 2006. godine, kada je došao na vlast, da ga ne hvale kao prethodnika Saparmurata Nijazova, koji je preminuo te iste godine.

Međutim i Berdimuhamedov je kasnije razvio svoj kult ličnosti i na glavnom trgu Ašhabada je podignuta njegova zlatna statua.

Tadžikistanska elita listom u ukradenim merdžama

U Kazahstanu, predsednik Nursultan Nazarbajev, na vlasti skoro 30 godina, ima svoj praznik i nekoliko muzeja njemu posvećenih. Bio je inspiracija i za trilogiju filmova o njegovom životu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.