Predsednik Kazahstana podneo ostavku posle 29 godina na vlasti

Izvor: Večernje novosti, 19.Mar.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Kazahstana podneo ostavku posle 29 godina na vlasti

Nursultan Nazarbajev tokom obraćanja naciji saopštio da se povlači sa čela države Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev podneo je danas ostavku, posle skoro 30 godina na vlasti na čelu te centralnoazijske zemlje, javljaju agencije. Nazarbajev je objavio svoju ostavku u specijalnom obraćanju naciji. On je međutim obezbedio status koji mu omogućuje da zadrži važnu ulogu u upravljanju zemljom. Posle odlaska on će imati proširena ovlašćenja zahvaljujući zakonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << usvojenom u maju 2018. godine koji daje ustavni status Savetu bezbednosti čije su preporuke do tada bile isključivo savetodavne. Nazarbajev će biti ovlašćen da bude na čelu tog saveta do smrti.PROČITAJTE JOŠ - Nazarbajev pozvao na stvaranje islamske G20 Sedamdesetosmogodišnji Nazarbajev, koji je tokom gotovo 30 godina imao potpunu kontrolu nad Kazahstanom, će takođe ostati predsednik vladajuće stranke Nur Otan. Nazarbajev već ima titulu Oca nacije koja mu garantuje pravni imunitet i uticajnu ulogu u slučaju odlaska sa mesta predsednika. Njegove dužnosti će vršiti predsednik Senata Kasjm-Jomart Tokajev, iz Nazarbajeve proruske vladajuće stranke Nur Otan, dok ne bude izabran novi predsednik Kazahstana. Mandat Nazarbajeva trebalo je da traje do 2020.PROČITAJTE JOŠ - Vulin i Atamkulov o saradnji u odbrambenoj inustriji Došao je na čelo zemlje kada je ona bila sovjetska republika 1989. godine kao prvi sekretar Komunističke partije, i zadržao je vlast kada je ona postala nezavisna 1991. godine. Ponovo je izabran za predsednika četiri puta sa ogrmnom većinom, gotovo 98 odsto glasova na poslednjim izborima 2015. Te izbore međunarodni posmatrači nikad nisu priznali kao slobodne i poštene. Nazarbajev nikad nije jasno odredio svog naslednika. Analitičari smatraju da bi naslednik Nazarbajeva mogao da bude Askar Mamin, sadašnji premijer, star 53 godine. Nazarbajev je objavio svoju ostavku manje od mesec dana od nagle smene kazahstanske vlade kojoj je zamerio da nije znala da diversifikuje privredu vrlo zavisnu od energenata. Time je okončan mandat premijera Bakitjana Sagintajeva, koji je smatran kao njegov potencijalni naslednik na predsedničkim izborima 2020. Predsednik je tada obećao socijalne mere od više milijardi evra da odgovori na rastuće nezadovoljstvo stanovništva manje od godinu dana od novih predsedničkih izbora. Kazahstan, bogat u nafti i gasu i prvi svetski proizvođač uranijuma, je najveća privreda u centralnoj Aziji. Međutim ta zemlja od 18 miliona stanovnika pogođena je od 2014. godine padom cena nafte i ekonomskom krizom kod njenog saveznika Rusije, što je dovelo do devalvacije kazahstanske valute tenge.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Podneo ostavku posle 29 godina na vlasti

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2019

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev danas je podneo ostavku tokom svog obraćanja naciji...Kako je istakao, odluka nije bila ni malo laka, ali nije naveo razloge za takvu svoju odluku...Njegova ostavka stupiće na snagu sutra, prenela je agencija Rojters...Prema Ustavu Kazahstana, umesto Nazarbajeva...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.