Izvor: RTS, 27.Feb.2021, 22:50

Predsednik Jermenije odbio da smeni načelnika generalštaba

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan odbio je da smeni načelnika generalštaba jermenske vojske Onika Gasparjana koga je dan ranije razrešio dužnosti premijer Nikol Pašinjan, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.
Pašinjan je u četvrtak smenio Gasparjana nakon navodnog pokušaja vojnog puča, međutim, da bi načelika zaista i bio razrešen, mora da se saglasi i predsednik, prenosi Rojters.

Iz kabineta predsednika je stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovor da pokušaj da se smeni Gasparjan "nije po ustavu".
Stotine Jermena okupilo se u subotu u centru Jerevana tražeći ostavku premijera Nikola Pašinjana.
Vojska je danas zatražila Pašinjanovu ostavku, ali i ostavku cele vlade, zbog zamerki na vođenje zemlje tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, teritoriji oko koje su se sporili Jermenija i Azerbejdžan.
Sukob je okončan 9. novembra mirovnim sporazumom uz posredstvo Rusije, a od tada je Pašinjan na udaru kritičara koji smatraju da je predao Nagorno-Karabah Azerima.
Pristalice opozicije pozdravili su Sarkisjanovu odluku ovacijama i aplauzom, nakon što je to saopštio predsednikov kabinet. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.