Predao se Puđdemon, neće u Španiju, novi sukobi u Barseloni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predao se Puđdemon, neće u Španiju, novi sukobi u Barseloni

Bivši lider Katalonije Karls Puđdemon, koji je bio u bekstvu u Belgiji, predao se danas dobrovoljno belgijskim vlastima pošto je Španija objavila za njim novu poternicu za hapšenje posle presude koja je izrečena za njegovih 12 stranačkih kolega, prenosi AP.

Puđdemon se, zajedno sa advokatima, dobrovoljno jutros pojavio pred belgijskim vlastima, posle čega je saopšteno da on odbija poternici i protivi se svom izručenju u Španiju.

Nije jasno da li je Puđdemon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dalje na saslušanju ili je i zadržan.

Karles Puđdemon je sa određenim brojem saradnika pobegao u Belgiju u oktobru 2017. godine, pošto su dobili poziv za suđenje zbog secesionističkih težnji i održavanja referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nezakonitim.

Barselona: Sukobi demonstranata sa policijom u centru grada

Maskirani demonstranti sukobili su se danas s policijom u centru Barselone, petog dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim vođama.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je Rojters.

Na hiljade njih mahali su katalonskim zastavama i uzvikivali "Sloboda za političke zatvorenike".

Putevi koji vode ka gradu bili su prepuni ljudi koji su došli iz celog regiona kako bi se pridružili masovnom protestu zbog odluke španskog Vrhovnog suda o zatvorskim kaznama.

Sindikati su pozvali na generalni štrajk, a učenici bojkotuju časove već treći dan.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova rasporedilo je policijske snage u gradu i upozorilo da će reagovati ako dođe do nereda.

"Tokom sedmice, kao što znate, bilo je nasilnih incidenata u Kataloniji. Njih su organizovale manje grupe, koje su veoma dobro organizovanje", rekao je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska i istakao da to neće proći nekažnjeno.

Nekoliko glavnih ulica u Barseloni je zatvoreno za saobraćaj zbog današnjih demonstracija, dok su regionalni vozovi i gradski metro radili po redukovanom redu vožnje.

Obeležje Barselone, katedrala Sagrada familia, danas je zatvorena, a fudbalski meč između Barselone i Real Madrida, koji je trebalo da se održi 26. oktobra, odložen je iz bezbednosnih razloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.