Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2020, 18:38

Povećan broj migranata koji stižu u Italiju morskim putem iz Tunisa

Broj migranata koji su stigli do Italije morskim putem porastao je u odnosu na prethodni 12-mesečni period, ali za razliku od poslednjih godina, većini nije bilo potrebno spasavanje već su sami stigli do obale.

Prema podacima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije objavilo danas, od 1. avgusta 2019. do 31. jula ove godine, 16.347 migranata je čamcima stiglo do italijanske obale, dok su 5.271 humanitarni brodovi spasili na moru.

To je porast za 149 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u odnosu na 8.691 dolazak godinu ranije, ali ti su brojevi vrlo mali u poređenju s nekoliko poslednjih godina.

U godini do jula 2015. godine, oko 175.000 migranata preuzeli su brodovi humanitarnih organizacija na Sredozemlju sa krijumčarskih čamaca i dovezli ih u Italiju. Od avgusta 2016. do jula 2017. godine broj je bio još veći - oko 183.000.

Komentarišući najnovije podatke, ministarka unutrašnjih poslova Lučana Lamborđeze rekla je da je većina pristiglih migranata iz Tunisa gde visoka stopa nezaposlenosti i politička nestabilnost teraju ljude na opasan put prema Italiji.

Ona rekla da će sa italijanskim ministrom spoljnih poslova posetiti Tunis u ponedeljak, zajedno sa dva komesara Evropske unije, kako bi "izrazili solidarnost i pažnju prema zemlji koja je u problemima".

Dok hiljade migranata, mnogi iz subsaharske Afrike, još kreću u Evropu iz Libije prema poslednjim italijanskim podacima, više migranata je u Italiju stiglo morskim putem iz Tunisa, nego iz Libije.

Italija ima sporazum o repatrijaciji sa Tunisom koji omogućava italijanskim vlastima da relativno brzo vrate nazad u Tunis one za koje se utvrdi da ne ispunjavaju uslove za azil.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.