Izvor: RTS, 10.Maj.2021, 20:02

Potomci boraca i sveštenik SPC obeležili Dan pobede u Dominikanskoj Republici

U Bavaru, na mestu gde Srpska pravoslavna crkva uskoro započinje gradnju prvog pravoslavnog hrama u Dominikanskoj Republici, sveštenik SPC arhimandrit Evstatije Azdejković je služio svetu liturgiju i moleban Svetom Georgiju koji se služi u čast pobede nad fašizmom.
Osim vernika i potomaka boraca, liturgiji je prisustvovalo i nekoliko pripadnika oružanih snaga Dominikanske Republike.

Arhimandrit Evstatije Azdejković je u besedi naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi, slušajući pojedine medije, "možda pogrešno shvatili da su Hitler i fašizam potekli iz Rusije, jer je danas toliko napadaju i blate".

"Međutim, činjenica je da je Rusija i ruska armija pobedila fašizam i oslobodila čovečanstvo tog zla, koje se i danas budi u nekim ideologijama. Savremena Rusija je takođe po svojoj pravoslavnoj ideologiji na strani mira i igra važnu ulogu mirotvorca, setite se samo situacije oko Koreje, Irana, Sirije. Šta bi bilo da nije te hriscanske pravoslavne filosofije mira i ljubavi među našim slovenskim narodima", naveo je arhimandrit.

Dodao je da se "ljubav jednog naroda ogleda i u pismenosti, učenosti, gostoljublju i fizičkoj lepoti tog naroda, jer je to ljubav prema životu koji vodi u večnost ka Gospodu".
"Lepota ljubavi ka svetu nam je i pokazatelj toliko naučnih dostignuća koja potiču iz slovenskih naroda. Vodeći se i onom čuvenom od Dostojevskog 'Lepota će spasiti svet'. Naravno, nije mislio na neku silikonsku i prolaznu lepotu, već na lepotu ljubavi ka životu zbog koje su i naši pradedovi dali svoj život i ostavili nama ovako lepe i blagoslovene zemlje da čuvamo. Neka im je večna slava i Bog da im podari carstvo nebesko", istakao je u besedi arhimandrit Evstatije Azdejković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.