Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2020, 13:40

Poslednji komercijalni let legendarnog Tupoljeva Tu-154

Legendarni Tupoljev Tu-154, vodeći avion sovjetske civilne avijacije, danas je obavio poslednji komercijalni let posle karijere duge skoro 50 godina, saopštila je aviokompanija Alroza.

"Nažalost, najavljujemo kraj rada jedinog Tu-154 koji je bio deo ruske civilne avijacije", navodi se u saopštenju Alroze koja je u vlasništvu istoimene rudarske kompanije.

Poslednji komercijalni let Tu-154, sa 140 putnika, obavljen je između grada Mirni (Daleki istok), poznatog kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "dijamantska prestonica", i Novosibirska u zapadnom delu Sibira, navodi aviokompanija.

"Čitava jedna epoha nacionalne proizvodnje aviona odlazi sa ovom legendarnom letelicom", dodaje Alroza, koja je na društvenoj mreži VK objavila snimak poslednjeg sletanja aviona uz poruku "Hvala Tu-154...".

Avionom Tu-154, prepoznatljivom po repu u obliku slova T, i dalje će koristiti Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za vanredne situacije.

Dizajniran u sovjetsko vreme, Tu-154 je prvi let izveo 1968, a koristi se od 1972. godine. Dugo je bio glavni avion ruske nacionalne kompanije Aeroflot, bilo je više od 1.000 letelica, ali je zbog prevelike potrošnje goriva postepeno napušten početkom 2000-ih.

Proizvodnja ovog aviona je postepeno smanjivana sredinom 1990-ih godina, a potpuno obustavljena 2013. godine.

Tupoljev Tu-154 je imao veliki broj nesreća - 73, u kojima je poginulo 2.911 osoba, podaci su udruženja specijalizovanog za avionske nesreće ASN (Aviation Safety Network).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.