Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2020, 11:44

Popmpeo pozvao Lukašenka da oslobodi američkog savetnika

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i pozvao ga da oslobodi jednog američkog političkog savetnika, saopštio je sinoć Stejt department.

Specijalista za političku strategiju koji je diplomirao na Harvardu Vitali Škljarov savetovao je predsedničke kandidate u SAD, Rusiji i Ukrajini, a uhapšen je u Belorusiji 29. jula, pre predsedničkih izbora 9. avgusta u toj zemlji, i beloruske vlasti su ga optužile za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << organizaciju akcija koje krše javni red.

Pre predsedničkih izbora u Belorusiji Škljarov je aktivno komentarisao političku situaciju u toj zemlji. U julu, nekoliko dana pre hapšenja napisao je u ruskom izdanju časopisa Forbs da je Lukašenkova izborna kampanja "zasnovana na populizmu i brutalnoj sili".

Pompeo je u subotu pozvao Lukašenka da zatraži oslobađanje američkog savetnika.

"Državni sekretar je zatražio da se potpuno oslobodi i odmah napusti Belorusiju američki državljanin Vitalij Škljarov, koji se greškom drži, i ponovo je potvrdio podršku SAD demokratskim težnjama naroda Belorusije", rekla je portparolka Stejt departmenta.

Lukašenko, na vlasti od 1994, zvanično je proglašen pobednikom izbora od 9. avgusta sa gotovo 80 odsto osvojenih glasova prema 10 odsto za njegovu glavnu konkurentkinju Svetlanu Tihanovskaju. Opozicija smatra da su izbori lažirani i Tihanovskaja je proglasila svoju pobedu.

Posle spornih izbora usledili su brojni protesti opozicije, oštro suzbijani, i međunarodne osude. Većina vođa opozicije su uhapšeni ili su otišli u inostranstvo.

Advokat Škljarova je u ponedeljak rekao da je njegov klijent stavljen u kućni pritvor.

Pored aktivnosti u inostranstvu Škljarov koji je rođen u Belorusiji, radio je u predsedničkim kampanjama demokratskih kandidata Baraka Obame i Bernija Sandersa.

Njegova supruga Heder Škljarov je američki diplomata koja se sprema da preuzme mesto u Kijevu. Ona je rekla da je jako zabrinuta za zdravlje svoga supruga u saopštenju objavljenom u septembru u američkim medijima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.