Ponovo se istražuje uzrok Arafatove misteriozne smrti

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo se istražuje uzrok Arafatove misteriozne smrti

Grupa lekara koji su lečili dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata, nakon što se iznenada razboleo u oktobru 2004, sastaje se danas u Jordanu, četiri i po godine posle njegove smrti, da istraži optužbe da je otrovan.

Lekarima će se pridružiti i nekoliko političkih zvaničnika, najavio je Naser al Kidva, direktor Fondacije Arafat i Arafatov nećak, prenose izraelski mediji izveštaje svetskih agencija. Arafat je umro 11. novembra 2004. godine u 75. godini u jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnoj bolnici kraj Pariza od izliva krvi u mozak, kako je navedeno u zdravstvnom kartonu. Njegova smrt podstakla je spekulacije da su ga ubili Izraelci, smatrajući ga preprekom za sklapanje konačnog mirovnog sporazuma između dva naroda. Arafatova udovica Suha odbila je obdukciju, a francuski lekari pridržavali su se strogih pravila da ne obelodanjuju stanje pacijenta. Ni palestinska strana nikada nije saopštila konačan zaključak o Arafatovoj smrti.

Pre izliva krvi u mozak Arafat je patio navodno od crevnog zapaljenja, žutice i anomalija u krvi. Uzroci takvog stanja su, međutim, nepoznati. U izveštaju francuskih lekara, do kojih su došle neke novinske agencije, ne pominje se trovanje, ni da je Arafat bolovao od side, o čemu se takođe govorilo kao mogućem uzroku smrti. Izrael je još tada kategorično odbacio tvrdnje u umešanost u Arafatovu bolest, a francuski lekari nisu pronašli nijedan trag poznatog otrova toksikološkim ispitivanjima.

U knjizi o Arafatu, izraelski autori su kasnije, pozivajući se na taj lekarski izveštaj, ipak, naveli kao moguće uzroke trovanje, sidu i infekciju. Međutim, stručnjaci koje je konsultovao "Njujork tajms" usprotivili su se takvim konstacijama, navodeći da je Arafat umro od nepoznate infekcije, koja nije prouzrokovana sidom, niti trovanjem.

Arafat se pre potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma s Izraelom 1993. godine dugo borio protiv te zemlje. Za taj sporazum je dobio Nobelovu nagradu zajedno s izraelskim premijerom Jićakom Rabinom i ministrom spoljnih poslova Šimonom Peresom. Poslednje dve godine života opkoljavala ga je izraelska vojska, razmeštena nadomak njegovog sedišta Mukata u Ramali na Zapadnoj obali. Izrael ga je optužio da stoji iza niza samoubilačkih bombaških napada, započetih krajem 2000. godine, u drugom palestinskom ustanku, intifadi, protiv izraelske okupacije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Istražuju uzrok Arafatove smrti

Izvor: B92, 02.Apr.2009

Tel Aviv -- Grupa lekara koji su lečili dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata sastaje se danas u Jordanu, da istraži optužbe da je otrovan... Ove optužbe su se pojavile nakon što se iznenada razboleo u oktobru 2004. godine. Lekarima će se pridružiti i nekoliko političkih zvaničnika,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.