Pomen srpskim vojnicima na groblju Krasthof: Nisu žalili život za slobodu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2017, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen srpskim vojnicima na groblju Krasthof: Nisu žalili život za slobodu

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije (Jevtić) služio je prošlog vikenda zajedno sa protojerejem-stavroforom Vojislavom Bilbijom i jerejem Jovanom Bilbijom pomen srpskim vojnicima koji su posle završetka Prvog svetskog rata, u iščekivanju povratka za Srbiju, preminuli u Holandiji od posledica španske groznice.

Na protestantskom groblju Kratshof u mestu Garderen na istoku Holandije, gde su nekada počivali posmrtni ostaci 29 srpskih vojnika, vladika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Atanasije je naglasio da nikad ne smemo da zaboravimo žrtvu koju su tada mladi momci dali "za veru pravoslavnu i ime Srbinovo, za krst časni i slobodu zlatnu". Naglasio je posebno da "srpski narod neguje kult živih, jer pravoslavni narod veruje u vaskrsenje", nazvavši tvrdnju da Srbi navodno neguju kult mrtvih izmišljotinom takozvanih Njemčara:

- Svi pravoslavni veruju u vaskrsenje. Bezbožnici su govorili da je srpski narod - narod kulta mrtvih. To su govorili oni za koje je sveti vladika Nikolaj govorio da su Njemčari, a koji su bili vruće glave, a hladna srca. Nisu verovali u vaskrsenje. A srpski narod je narod kulta živih. Srbi su čudan narod i umeju da vaskrsnu iz mrtvih, jer veruju u živoga Boga - kazao je u svojoj besedi penzionisani Vladika Aatanasije.

Posle parastosa borcima koji su stradali u Holandiji i, kako reče vladika, "od Kosova od Jadovna, do Jasenovca, do Krfa, na Solunskom frontu i širom svih srpskih zemalja i pokrajina", Bojan Kljajić, konzul Ambasade Srbije u Hagu položio je venac na spomenik našim vojnicima koji su pre ekshumacije i polaganja u grobnicu u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1938. godine počivali na ovom groblju. Konzul Kljajić je tom prilikom zahvalio srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Holandiji, bez kojih održavanje ovog godišnjeg pomena ne bi bilo moguće.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.