Poljaci traže novac, Nemci kažu: Od toga nema ništa!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci traže novac, Nemci kažu: Od toga nema ništa!

Poljski predsjednik Andžej Duda ističe da Poljaci još očekuju isplatu reparacije za štetu počinjenu tokom Drugog svjetskog rata, a vladajuća stranka Pravda i solidarnost izračunala je da bi Nemačka morala da isplati oko 700 milijardi evra odštete.

Duda za nemački list "Bild" poručuje da za Poljsku pitanje reparacije nije završen proces.

Nekoliko dana uoči nemačko-poljskih konsultacija na nivou vlada, Duda je govorio o saznanju bivšeg poljskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Leha Kačinjskog da ratna šteta Poljskoj nikada nije isplaćena. To se naročito odnosi na Varšavu, koju je nemačka vojska tokom Drugog svetskog rata gotovo potpuno uništila.

- Reč je o istini i preuzimanju odgovornosti - poručuje Duda.

Nemačka odbija da isplati reparaciju, pozivajući se na sporazum iz pedesetih godina prošlog veka, kojim su se Sovjetski Savez, a posle i Poljska, odrekli nemačkih reparacija. Prema međunarodnom pravu, zahtevi za ratnu reparaciju zastarijevaju nakon 30 godina.

Međutim, vladajuća stranka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta i ističe da je bio potpisan pod pritiskom SSSR-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko ministara iz njene vlade treba da razgovaraju u Varšavi sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim.

Neke nemačke diplomate ocenjuju da Poljska pitanje ratne odštete ne postavlja zbog same naplate, već je to "poluga pritiska" za pregovore sa EU o budžetu i mogućim sankcijama kojima Unija preti Varšavi zbog kršenja evropskih propisa u pravosuđu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.