Policija u Laktalisu:Salmonela i dalje na policama

Izvor: Mondo, 17.Jan.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u Laktalisu:Salmonela i dalje na policama

Francuske vlasti pretražuju pet postrojenja giganta mlečne industrije Laktalisa, u sklopu istrage nakon neuspelog masovnog povlačenja mlečnih proizvoda za ishranu beba zbog straha od salmonele.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Iz Kancelarije francuskog tužilaštva je saopšteno da je racija sprovedena i u sedištu kompanije u Lavalu na zapadu Francuske i u fabrici u Kraonu, gde su bakterije salmonele otkrivene prošle godine, nakon čega je ta fabrika zatvorena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prenosi agencija AP.

Laktalis povlači mleko za bebe zaraženo salmonelom

Državni organi i zdravstvene vlasti istražuju postupak masovnog povlačenja Laktalisovih proizvoda, pošto su opozvani mlečni proizvodi ostali dostupni u francuskim bolnicama, apotekama i supermarketima nekoliko nedelja nakon što je naloženo njihovo povlačenje.

Šef Laktalisa kaže da je opozivom pogođeno više od 12 miliona proizvoda u 83 zemlje.

Francuski organi su saopštili da se više od 30 beba razbolelo nakon konzumiranja Laktalisovih proizvoda, ali su se sve oporavile.

Naredba o povlaćenju proizvoda se odnosina Kinu, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Rumuniju, Srbiju, Gruziju, Grčku, Haiti, Kolumbiju i Peru.

U SRBIJI POVUČENO IZ PREDOSTROŽNOSTI

U Srbiji su iz kompanije Amicus naveli da proizvod povlače sa tržišta na osnovu preporuke proizvođača Laktalis, a na osnovu saopštenja nadležnog Ministarstva zdravlja Francuske i Agencije za zaštitu potrošača.

Oni su naveli da je serija Celia Expert 2 prilikom uvoza i pre stavljanja u promet u Srbiji podvrgnuta ispitivanju zdravstvene ispravnostiu skladu sa zakonskom regulativom RS, koja uključuje i mikrobiološka ispitivanja.

"I pored toga što nije potvrđena kontaminacija pomenute serije Celia Expert 2 iz predostrožnosti, a u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača, proizvođač Laktalis iz Ferancuske i Amikus kao uvoznik i distributer proizvoda, donose odluku o povlačenju ove serije proizvoda sa tržišta Srbije", navodi se u saopštenju kompanije Amikus.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Racija u "Laktalisu" zbog straha od salmonele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2018

Francuske vlasti pretražuju pet postrojenja giganta mlečne industrije "Laktalisa", u sklopu istrage povodom neuspelog masovnog povlačenja mlečnih proizvoda za ishranu beba zbog straha od salmonele...Iz Kancelarije francuskog tužilaštva je saopšteno da je racija sprovedena i u sedištu kompanije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.