Izvor: RuskaRec.ru, 17.Jul.2017, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklonska sa ikonom Nikojala II prošla na čelu kolone u Jekaterinburgu

Poslanica Državne dume Natalija Poklonska je u noći između nedelje i ponedeljka prošla u litiji od Hrama-na-krvi Jekaterinburga do manastira svetih Carskih mučenika, koji se nalazi u mestu Ganjina Jama u Sverdlovskoj oblasti, noseći u rukama ikonu Nikolaja II u znak sećanja na ubijenu carsku porodicu.
Na današnji dan pogubljena carska porodica Romanov
„Za mene je to dug i velika čast što sam ovde ove noći. I prošle godine sam bila u Jekaterinburgu u noći između 16. >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << i 17. jula, učestvovala sam u litiji, a ova godine takođe. Za mene je to velika čast, smatram da pravoslavni ljudi koji poštuju svoju veliku istoriju, viševekovnu, čudesnu, imaju mogućnost da dođu u ovoj noći u Jekaterinburg na rusku Golgotu”, rekla je Poklonska, prenosi TASS.
Prema podacima eparhije Jekaterinburga, Poklonska je išla na čelu kolone u litiji pored kneginje Olge Kulikovkse-Romanove i mitropolita taškentskog i uzbekistanskog Vikentija. Litiju je predvodio mitropolit Jekaterinburga i Verhoturja Kiril.
U noći između 16. i 17. jula održana je tradicionalna Carska litija od Hrama-na-krvi do monastira svetih Carskih mučenika. Prema preliminarnim podacima, u litiji je učestvovalo preko 60 hiljada ljudi.
Nikolaj II, koji je abdicirao 2. marta 1917. godine, i njegova porodica streljani su u noći između 16. i 17 jula 1918. godine u kući inženjera Ipatjeva u Jekaterinburgu odlukom Uralskog saveta radnika i seljaka, koji su kontrolisali boljševici. 2000. godine Ruska pravoslavna crkva je kanonizovala Nikolaja II i njegovu porodicu. Kuća Ipatjeva je srušena 1977. godine, a na njenom mestu je 2003. godine podignut Hram-na-Krvi.
Ganjina Jama je napušten Isetski rudnik, gde su posle streljanja doneta i uništena tela carske porodice. 2000. godine na tom mesti je otvoren manastir osvećen svetim Carskim mučenicima.
                                                                                

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.