Podignuta optužnica protiv bivšeg kardinala za seksualni napad na tinejdžera

Izvor: VOA, 29.Jul.2021, 19:54

Podignuta optužnica protiv bivšeg kardinala za seksualni napad na tinejdžera

Bivši američki kardinal Teodor Mekarik, koji je ekskomuniciran iz Katoličke crkve nakon što je tokom istrage Vatikana potvrđeno da je seksualno zlostavljao odrasle i decu, optužen je za seksualni napad na tinejdžera na jednoj svadbi 1970-tih godina, pokazuju sudska dokumenta a prenosi agencija Asošijeted pres.   Prema dokumentima, u koja je uvid imao dnevnik Boston Gloub, Mekarik se po tri tačke optužnice tereti za napad na osobu stariju od 14 godina. Mekarik je prvi kardinal u Americi protiv kojeg je podignuta krivična optužnica za seksualni prestup protiv maloletnog lica, kaže advokat Mičel Garabedijan koji zastupa muškarca koji je optužio Mekarika. "Potrebna je ogromna hrabrost da žrtva seksualnog napada istražiteljima prijavi slučaj i da nastavi sa krivičnim procesom. Treba predstaviti činjenice, primeniti zakon i donesti fer presudu", naveo je Garabedijan u mejlu prosleđenom AP-u. Beri Koburn, Mekarikov advokat, rekao je kratko za AP da "se raduje predstavljanju slučaja u sudnici". Prema izveštaju podnetom sudu, muškarac je rekao istražiteljima da je Mekarik bio porodični prijatelj i da je počeo da ga zlostavlja kada je bio dečak. Dodao je da ga je bivši kardinal neprimereno dodirivao 1974. godine, kada je imao 16. godina, pre nego što mu je rekao da se moli da bi "Bog mogao da mu iskupi grehove". Mekarik, koji trenutno živi u Mizuriju, izjasniće se o optužnici 3. septembra u Masačusetsu.  Papa Franja je 2019. godine doneo odluku o ekskomunikaciji 91-godišnjeg Mekarika, nakon što su tokom istrage potvrđene višedecenijske glasine da je seksualni predator. Taj slučaj je doveo u pitanje kredibilitet crkve s obzirom na to da je Vatikan još 1999. godine imao izveštaje uticajnih kardinala o Mekarikovom problematičnom ponašanja. Uprkos tome, Mekarik je postao utcajni kardinal i izaslanik "meke diplomatije" Svete stolice.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Optužnica protiv bivšeg kardinala za zlostavljanje tinejdžera

Izvor: RTS, 30.Jul.2021, 07:46

Bivši američki kardinal Teodor Mekarik, koji je ekskomuniciran iz Katoličke crkve nakon što je tokom istrage Vatikana potvrđeno da je seksualno zlostavljao odrasle i decu, optužen je za seksualni napad na tinejdžera na jednoj svadbi sedamdesetih godina prošlog veka, pokazuju sudska dokumenta. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.