Podemos odbija pregovore sa socijalistima dok razgovaraju sa strankom Građani

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podemos odbija pregovore sa socijalistima dok razgovaraju sa strankom Građani

Španska stranka radikalne levice Podemos saopštila je danas da neće pregovarati sa socijalistima kojima je poveren mandat za sastav nove španske vlade, dok traju njihovi pregovori s konzervativnom liberalnom strankom Građani.

"Stigli smo do faze u kojoj treba napraviti izbor", izjavio je potpredsednik Podemosa Injigo Erehon španskim medijima, osam dana nakon što je kralj Felipe VI mandat poverio lideru socijalista Pedru Sančesu.

Španija se nalazi u političkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << blokadi od parlamentarnih izbora zbog nemogućnosti sastava nove vlade.

Od 350 mesta u parlamentu, na izborima 20. decembra, najviše glasova dobila je dosadašnja vladajuća konzervativna Narodna stranka - 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slede socijalisti s 90 mandata i levičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mestu, s 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena levica je osvojila dva mesta.

Sančes od 2. februara kad ga je kralj imenovao za mandatar, održava kontakte sa strankama Građani i Podemosom ali se za sada nije direktno izjasnio s kim bi sastavio koalicionu vladu.

Erehon je rekao da Sančes sada treba da se opredeli za Podemos ili Građane, jer obe stranke ne žele da budu zajedno u koalicionoj vlasti.

Analitičari ocenili su ranije da će Sančes verovatno formirati vladu s Podemosom iako je optužio lidera te stranke Pabla Iglesijasa za ucenu jer je Podemos unapred postavio određene uslove za ulazak u vladu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.