Počinje zvanična procedura opoziva Trampa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje zvanična procedura opoziva Trampa

U Kongresu SAD sutra počinje ključna faza pokretanja procedure za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa zbog navodnog pokušaja uključivanja Ukrajine i izborni proces.

Pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, koji predvode demokrate, počinju prva saslušanja u vezi sa optužbama protiv republikanskog predsednika.

Odbor je zadužen da odluči da li će donjem domu Kongresa predložiti opoziv predsednika Trampa.

Kako prenosi Rojters, članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Odbora, na čijem je čelu demokrata Džerold Nadler, saslušaće svedočenja četvoro eminentnih profesora prava o prekršajima koji bi mogli da dovedu do opoziva predsednika (impičmenta).

Prema Ustavu SAD, postupci koji bi mogli da dovedu do opoziva jesu "veliki zločini i prekršaji" koje su počinili predsednik i drugi vladini zvaničnici.

Očekuje se da Odbor održi više sednica, kao i da ispita nalaze istražitelja Odbora za obaveštajne poslove u vezi sa opozivom.

Nalazi Odbora biće upućeni na glasanje Predstavničkom domu u punom sazivu, u kome većinu imaju demokrate, što bi moglo da se desi do kraja godine.

Potom sledi razmatranje u gornjem domu, Senatu, u kome većinu imaju Trampovi republikanci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.