Počelo zasedanje u Vankuveru, glavna tema Severna Koreja

Izvor: VOA, 16.Jan.2018, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo zasedanje u Vankuveru, glavna tema Severna Koreja

Amerika i Kanada okupili su zvaničnike iz 20 zemalja, uključujući i južnu Koreju, na zajedničkom sastanku u Vankuveru sa ciljem da izvrše pritisak na Severnu Koreju da napusti program nuklearnog naoružanja.   Sastanak vode državni sekretar SAD Reks Tilerson i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend. Skupu prisustvuju uglavnom zemlje koje su podržavale Južnu Koreju tokom Korejskog rata ranih 50-ih godina prošlog veka, dok Rusija i Kina nisu pozvane.   Južnokorejski ministar spoljnih poslova, Kang Kjung Va, rekao je da se raduje ovom “važnom okupljanju” i zahvaljuje domaćinima - SAD i Kanadi   Odluka o zasedanju usledila je nakon poslednjeg testiranja intekontinentalnog balističkog projektila u Severnoj Koreji i odbacivanja zahteva UN Pjongjangu da se uzdrži od daljih nuklearnih proba.  OKUPLJENI MINISTRI SLOŽNI PO PITANJU NAMETANJA VEĆEG PRITISKA Na otvaranju današnjeg skupa u Vankuveru o nuklearnom i raketnom program Severne Koreje, čiji domaćini su SAD i Kanada, američki državni sekretar Reks Tilerson saopštio je da se ovakvim okupljanjem istomišljenika šalje objedinjena poruka lideru Severne Koreje Kim Džong Unu da prihvatanje nuklearnog statusa njegove zemlje ne dolazi u obzir. "Cena za ovakvo ponašanje režima u Pjongjangu mora se povećati do te mere da Severna Koreja bude primorana da pristupi kredibilnim pregovorima", dodao je Tilerson. Kanadska ministarka spoljnih poslova poručila je okupljenima da je potrebno poboljšati efikasnost postojećih sankcija.   SARADNJA IZMEĐU DVE KOREJE NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA  Severna Koreja poslaće orkestar od 140 članova da nastupa tokom Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji narednog meseca, odlučeno je na drugom sastanku dve delegacije u pograničnom selu Panmundžom. Južnokorejski zvaničnici vide ovaj potez kao pomirljivi gest nakon višemesečnih tenzija. Razgovori o daljem učešću severnojkorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama nastaviće se u sredu, ali sve usaglašene odluke mora da potvrdi Medjunaropdni olimpijski komitet.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vašington pozvao na veći pritisak na Pjongjang uprkos smirenju situacije

Izvor: Beta, 16.Jan.2018

Američke vlasti pozvale su večeras na dalje jačanje pritiska na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog programa, uprkos smirenijoj situaciji u regionu."Mora da postoje posledice za režim Severne Koreje posle svake nove agresije", ocenio je šef američke diplomatije Reks Tilerson u Vankuveru na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.