Pobuna na granici SAD: Nećemo migrante, to je invazija

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna na granici SAD: Nećemo migrante, to je invazija

Na stotine stanovnika meksičkog grada Tihuane, pograničnog mesta sa SAD, okupilo se da bi protestovali zbog dolaska hiljada migranata iz Centralne Amerike.

Migranti su stigli u karavanima, nadajući se novom životu u SAD.

Tenzije su se pojačale jer je gotovo 3.000 migranata stiglo u Tihuanu tokom nekoliko proteklih dana nakon što su proveli više od mesec dana putujući.

Federalna vlada procenjuje da bi broj migranata uskoro mogao da dostigne 10.000, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je AP.

Američki granični inspektori procesuiraju samo oko 100 zahteva za azil dnevno na glavnom graničnom prelazu između gradova Tihuane i San Dijega u SAD.

Stanovnici Tihuane su juče mahali meksičkim zastavama, pevali meksičku himnu i uzvikivali "Idite, idite" ispred statue astečkog vladara Kuautemoka, 1,6 kilomatara od granice sa SAD.

Oni su optužili migrtante da su neuredni, nezahvalni i da predstavljaju opasnost za Tihunanu. Oni su, takođe, ocenili dolazak karavana u Meksiko invazijom, izražavajući zabrinutost da bi njihov porez mogao da bude upotrebljen za zbrinjavanje karavana.

Ne želimo ih u Tihuani, uzvikivali su demonstranti.

Većina migranata koji su stigli u Tihuanu u karavanu krenula je pre više od mesec dana iz Hondurasa. Put je bio težak tako da su se mnogi vratili. Ambasador Hondurasa u Meksiku Alden Rivera izjavio je za AP da se 1.800 građana Hondurasa vratilo u domovinu od 13. oktobra, kada je karavan krenuo.

- Mi želimo da se oni vrate u Honduras - izjavio je Rivera. Honduras ima prosečna primanja 120 dolara mesečno, a dve od tri ošobe u toj zemlji žive u siromaštvu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.