Plenković: „Olujom“ omogućen prekid opsade Bihaća i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2019, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: „Olujom“ omogućen prekid opsade Bihaća i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine

Povodom godišnjice najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, kada je iz Hrvatske proterano 250.000, dok ih je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, hrvatski premijer Andrej Plenković je uz čestitku građanima poručio da ta zemlja „s ponosom obeležava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije „Oluja”.
„Tog 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen je najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija, što je donelo slobodu i mir domovini“, naveo je Plenković, prenela je „Hina“.
Ističući da je uz „državničku mudrost prvog hrvatskog predsednika Franja Tuđmana, požrtvovanost i hrabrost hrvatskih branitelja, umeće zapovednika hrvatske vojske i policije i slogu hrvatskog naroda za samo četiri dana oslobođen najveći deo okupiranih područja Hrvatske“. "Grad Knin, jedno od središta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine." „Zahvaljujući ’Oluji‘ hrvatsko rukovodstvo je uz pomoć Ujedinjenih nacija obezbedilo mirnu reintegraciju Vukovara i celog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena celovitost hrvatske državne teritorije. Hiljade prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni mir je omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje“, naveo je hrvatski premijer. Istakao je i da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskom unijom, kako je naveo, s ponosom i posebnim pijetetom prisećaju svakog života i svake žrtve „utkane za slobodu Hrvatske, koji su trajni podsetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva“. Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Odalović: Srbija ima najveći kapital jer govori istinu, ostali lažu

Izvor: RTS, 05.Avg.2019

Srbija je obeležila godišnjicu egzodusa 250.000 Srba iz Hrvatske. Tada je ubijeno ili nestalo više od 1.800 srpskih civila. O tome gde smo danas, 24 godine nakon "Oluje" za Jutarnji program RTS-a, govorio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.