Plenković: Hrvatska je moderna država, a Srbija treba da se suoči s prošlošću

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Hrvatska je moderna država, a Srbija treba da se suoči s prošlošću

Hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je pred Srbijom proces suočavanja s prošlošću, a da je Hrvatska moderna država izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima. Plenković je to rekao u novogodišnjem intervjuu Večernjem listu, odgovarajući na pitanje kako će kritičarima da objasni da je u Austriji ustaški pozdrav „za dom spremni“ zabranjen, a u Hrvatskoj nije. Protiv Hrvatske se, tvrdi Plenković, i tokom ove godine vodila kampanja blaćenja s ciljem povezivanja „moderne hrvatske države sa ustaškim režimom“.
„Istovremeno, pred Srbijom je proces suočavanja s njenom prošlošću. Hrvatska je izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima i zato takve kampanje neće uspeti“, naveo je Plenković. Podsetio je da je Komisija za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima u svom dokumentu „jasno predložila mere kojima se doprinosi prevazilaženju društvenih podela prouzrokovanim nedemokratskom prošlošću“. Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.