Plemenski borci u Jemenu zaposeli zgradu Ministarstva nafte

Izvor: Blic, 26.Dec.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plemenski borci u Jemenu zaposeli zgradu Ministarstva nafte

Borci plemena Al Katiri zaposeli su danas zgradu Ministarstva nafte u provinciji Hadramut na istoku Jemena i razmenili vatru sa pripadnicima provladinog plemena, koji pokušavaju da povrate kontrolu nad tom zgradom, saopštili su plemenski izvori i zaposleni u Ministarstvu.

Izvori navode da je zgrada Ministarstva sada pod kontrolom članova plemena Al Katiri, koji su zaposlenima rekli da napuste zgradu.

Plemenski borci su ovom akcijom odgovorili na ubistvo svog vođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ranije ovog meseca u sukobu na vojnom kontrolnom punktu, nakon što su njegovi telohranitelji odbili da predaju oružje vladinim vojnicima.

Ubistvo tog emira dovelo je do protesta i sukoba sa vojnicima u Hadramutu i drugim, južnijim gradovima.

Plemenski borci zahtevaju predaju vojnika koji su ubili njihovog lidera Saida bin Habriša, potpuno povlačenje vojske iz Hadramuta i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Pročitajte još Al Kaida se izvinjava zbog ubistva 56 ljudi u napadu na bolnicu U napadu na Ministarstvo odbrane u Jemenu više od 50 žrtava

Vlada Jemena, jedne od najsiromašnijih zemalja u arapskom svetu, nastoji da povrati državni autoritet pošto je dugogodišnji predsednik Ali Abdulah Saleh bio primoran da se povuče sa vlasti 2011. godine.

Vlasti se suočavaju sa svakodnevnim napadima plemenskih boraca, koji uzimaju na nišan naftovode i dalekovode iz više razloga, uključujući zahteve vladi da omogući zapošljavanje ili oslobađanje njihovih rođaka koji su u zatvoru.

Najmanje četvoro ljudi, medju kojima dva vojnika, ubijeno je u ponedeljak u napadu na vojne kontrolne punktove u bilzini naftnih polja u Vadi Hadramutu, naveli su lokalni izvori.

Plemenski borci su sinoć bombardovali glavni naftovod u zemlji, za čiju će popravku biti potrebno nekoliko dana, saopštili su zvaničnici.

Jemen izvozom sirove nafte finansira čak 70 odsto budžetskihh rashoda, navodi britanska agencija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.