Planirao venčanje pre napada; otkriven identitet žrtve ajkule u Sidneju VIDEO

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 15:16

Planirao venčanje pre napada; otkriven identitet žrtve ajkule u Sidneju VIDEO

Nekoliko plaža u Sidneju, uključujući najpoznatije plaže Bondi i Bronte, zatvoreno je u četvrtak nakon što je ajkula ubila kupača

Ovo je prvi slučaj u poslednjih 60 godina da je jedna osoba ubijena na ovakvoj gradskoj plaži.

Plivač koji je ubila velika bela ajkula identifikovan je kao 35-godišnji britanski državljanin, piše "Dejli mejl".

Sajmon Nelist (35) je ovog vikenda trenirao za humanitarnu akciju u kojoj je trebalo da prepliva okean - koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u međuvremenu otkazana - kada ga je u sredu popodne napao predator duži od četiri metra.

Napad se dogodio u Bjuken Pointu, u blizini Litl Beja u istočnom Sidneju.

Iskusni plivač i trener u skokovima u vodu ima porodicu u Velikoj Britaniji i partnerku u Sidneju sa kojim je planirao venčanje, a svi će ga pamtiti kao čoveka koji je voleo avanture.

"Sve u vezi sa Sajmonom ima veze sa okeanom“, rekao je njegov prijatelj Dela Ros za Seven Nevs.

Napad se dogodio na samo 150 metara od glavne plaže na kojoj je bilo na desetine plivača, veslača i ribolovaca.

Posmrtni ostaci žrtve pronađeni su u vodi sat vremena kasnije.

U blizini mesta napada postavljeni su mamci za ajkule, dok dronovi ispituju da li se ajkula još uvek nalazi u tom području.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje ajkulu koja napada osobu u sredu popodne na plaži Litl Bej, oko 15 kilometara južno od najvećeg grada Australije i blizu ulaza u zaliv Botani.

Očevici su snimili uznemirujući napad, ali nisu mogli da pomognu žrtvi koja je plivala samo desetak metara od stene na kojoj su stajali, piše Dejli mejl.

"Snimak je uznemirujući, šokantna je činjenica da neko gine dok neko drugi peca na obali. Cela ova stvar je uznemirujuća", bio je jedan od komentara na snimku.

Druga osoba je rekla da su svedoci verovatno bili u stanju šoka i da nisu mogli ništa drugo nego da snime napad.

Na snimku se vidi kako se grabljivica kreće preko okeana i vuče plen pod vodu, a u jednom trenutku celo more pocrveni od krvi, dok ribar sve užasnuto posmatra.

Ribari su bili meta napada na društvenim mrežama jer su samo gledali i snimali poslednje trenutke žrtve.

"Ovaj tip samo nastavlja da snima, a drugi izgleda kao da još peca“, napisala je jedna osoba na Fejsbuku, a nekoliko drugih je to opisalo kao "uznemiravajuće“.

"Ova lokacija je oduvek bila opasna jer su mogući napadi ajkula, ovde ima mnogo kvalitetne ribe, ogrebotina ide duboko u vodu – a ajkule patroliraju okolinom", rekao je profesionalni ribolovac Džo Smajt.

Drugi ribar je rekao da je upozorio plivače da budu oprezni kada ulaze u vodu u sredu - samo nekoliko sati pre napada.

"Rekao sam kupačima juče ujutru da je temperatura vode 25°C, šta privlači velika jata riba, a šta ih jede? Velike ajkule", rekao je on za Dejli mejl Australija.

"Ovo je bio potpuni šok za našu zajednicu“, rekao je Rojtersu Dilan Parker, gradonačelnik Saveta Randvik, koji uključuje Litl Bej.

"Naša obala je naše dvorište i tragična smrt pod takvim užasnim okolnostima je potpuno šokantna".

Humanitarna akcija na obližnjoj plaži, u kojoj je trebalo da učestvuje ubijeni kupač, otkazana je iz poštovanja prema žrtvi i porodici.

Organizatori su razmatrali da sve premeste za mart, ali su rekli da su odlučili da to otkažu nakon konsultacija sa lokalnim savetom i spasiocima.

Biolozi smatraju da je za napad odgovorna velika bela ajkula duga najmanje 4,5 metara, ali ne nameravaju da je ubiju, već samo da je isteraju iz zaliva.

Bio je to prvi smrtonosni napad ajkula u Sidneju od 1963. godine, pokazuju podaci.

Vlasti su naredile ljudima da ne ulaze u vodu tokom vrelog letnjeg dana sa temperaturom od oko 30 stepeni Celzijusa.

"Nekoliko ludih surfera i dalje rizikuje, ali većina nas posmatra i drži se podalje dok ajkule ne nestanu", rekla je za Rojters lokalna stanovnica Karen Romalis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.