Peskov: Rusko-američki samit u Helsinkiju bio je težak, ali u okviru diplomatske pristojnosti

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2018, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov: Rusko-američki samit u Helsinkiju bio je težak, ali u okviru diplomatske pristojnosti

Rusko-američki samit u Helsinkiju bio je težak, ali u okviru diplomatske pristojnosti, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.


„Na konferenciji za novinare (nakon samita), naš predsednik je rekao da su sva pitanja otvoreno postavljana. S tim u vezi, sastanak je zaista bio težak, jer su oba predsednika prilično direktno govorila o razdražujućim faktorima koji postoje u našim bilateralnim odnosima. U tom smislu, da, sastanak je bio težak, jer se o problemima govorilo otvoreno“, rekao je Peskov novinarima.


On je naglasio da su ruski i američki predsednik, Vladimir Putin i Donald Tramp, tokom sastanka ostali u diplomatskim okvirima. „Ako govorimo o tonu razgovora, da li je izlazio iz okvira, da kažemo, diplomatskih pravila pristojnosti — ne, nije izlazio, sve je bilo u okvirima (pristojnosti)“, objasnio je Peskov.


Ranije je u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es Tramp na pitanje zašto ne kritikuje ruskog predsednika američki predsednik odgovorio da je, naprotiv, njegov sastanak sa Putinom bio „veoma težak“.


Peskov je dodao da američki predsednik nije uputio nikakve direktne optužbe protiv ruskog predsednika Vladimira Putina odgovarajući na pitanje o njegovoj eventualnoj umešanosti u trovanju. Štaviše, nema nikakvih dokaza za optužbe protiv ruskog predsednika.


Novinarka je tokom intervjua američkog predsednika upitala da li se slaže da Putin ima veze sa ubistvima i trovanjima, na šta je Tramp odgovorio: „Da, verovatno ima“.


„Ne bih rekao da je ’Tramp dozvolio mogućnost‘ i tako dalje, kako čitamo u različitim medijima; verovatno je potrebno fleksibilno tretirati lingvističke osobenosti. Očigledno da nije mogao da bude drugačiji odgovor, to je odgovor predsednika SAD. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država nije upućivao nikakve direktne optužbe“, rekao je Peskov komentarišući Trampov odgovor na pitanje o umešanosti Putina u trovanje.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.