Izvor: B92, 26.Jan.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peru: Klizišta odnela četiri života

Lima -- Četiri osobe su poginule usled velikih kiša i klizišta, a oko 2.000 turista je ostalo zarobljeno u svetom gradu Inka Maču Pikču, saopštile su peruanske vlasti.

Među nastradalima su turista iz Argentine i peruanski vodič, javio je peruanski radio RPP. Vlada je proglasila vanredno stanje u toj oblasti, a spasilački timovi helikopterima pokušavaju da prebace zarobljene turiste na bezbedno mesto, prenela je agencija Rojters.

Premijer Perua Havijer Velaskes >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je posetio pogođenu oblast i najavio hitnu i brzu akciju, u okviru koje će pet helikoptera biti poslato da evakuiše turiste.

Velike kiše izazvale su klizišta, koja su primorala železničku kompaniju da obustavi vozove koji povezuju antički grad Inka i obližnji grad Kusko.

Osim tih vozova, jedini način da se dopre do drevne tvrđave je četvorodnevno pešačenje kroz planine.

Maču Pikču se nalazi na oko 1.100 kilometara jugoistočno od glavnog grada Perua Lime, a svake godine ga poseti oko milion ljudi.

Peruanski ministar trgovine i turizma Martin Peres izjavio je da su kiše u toj oblasti najteže za poslednjih 15 godina, a prema podacima lokalnih vlasti kiše su tokom vikenda odnele još dva života

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.