Izvor: RuskaRec.ru, 14.Avg.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peljmeni sa ribom: dalekoistočna verzija tradicionalnog ruskog jela

Deleki istok Rusije je oduvek bio egzotičan region sa specifičnom klimom, pejzažem, florom i faunom, kao i sa posebnim običajima koji se odnose na kuhinju. Uobičajeno voće i povrće koje se uzgaja u većini ruskih kućnih bašta na daleki istok stiže brodovima, jer surova klima ovih krajeva ograničava raznovrsnost u uzgoju bilja. Mlečni proizvodi se takođe uvoze i veoma su skupi, tako da su retko na jelovniku.
Riba i plodovi mora su osnovne namirnice na dalekom istoku Rusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << ne smatraju se za specijalitete koje se pripremaju u posebnim prilikama, kao što je slučaj u evropskom ili sibirskom delu Rusije. Riba se, na primer, često koristi umesto mesa pri kuvanju tradicionalnih ruskih jela kao što su ruske pljeskavice, pilav, rolnice od kupusa i peljmeni.
Makarone na mornarski način – jelo koje je održalo rusku mornaricu
Iako se peljmeni danas često kupuju zamrznuti u prodavnicama kako bi se mogli dugo čuvati i brzo pripremiti, za one koji imaju malo slobodnog vremena preporučujemo domaću verziju ovog jela. Slobodno improvizujte i eksperimentišite sa punjenjem i začinima. Ako uporebite ribu umesto uobičajenog mlevenog mesa, ovo poznato jelo će dobiti potpuno novi šmek.
U našem receptu preporučujemo lososa vrste gorbuša, ali se za peljmene na dalekom istoku koriste i druge vrste ribe. Mogu se koristiti losos vrste keta, smuđ, morski jezik (halibut), manić i druge vrste. Takođe, ako ne želite da potpuno odstupite od originalnog recepta, možete ribu da pomešate sa mlevenim mesom.
Riblji peljmeni se služe sa pavlakom, a dobro idu sa suvim belim vinom. Prijatno!
Recept Sastojci:
500 grama filea od lososa 3 čaše brašna 1 crni luk ½ limuna 4 supene kašike suncokretovog ulja 2 kafene kašičice soli prstohvat bibera supena kašika skroba 1. Za testo: sipajte čašu vode u dublju posudu i dodajte 4 kašike ulja i prstohvat soli. Zatim dodajte brašno i umesite testo. Treba da bude tvrdo i rastegljivo.
2. Za punjenje: usitnite riblji file i crni luk u blenderu. Dodajte sok od pola limuna, so (oko pola kafene kašičice), biber i skrob, a zatim promešajte.
3. Razvucite testo oklagijom i isecite na kvadrate. Stavite kašiku fila u svaki kvadrat.
Varenici, topli višnjasti ukus seoske večeri
4. Oblikujete peljmene tako što ćete najpre dijagonalno preklopiti kvadratne komade testa, a zatim dobro pritisnite ivice testa da se ne odlepe. Savijte srednji ugao na dobijenom trouglu, a zatim ga preklopite levim i desnim uglom. To ponovite sa svakim kvadratnim delom testa.
Napomena: Ako nećete odmah jesti peljmene i želite da ih sačuvate za kasnije, umotajte ih u brašno kako se ne bi lepili i stavite u zamrzivač.
5. Stavite 3 litre vode da provri i dodajte kašičicu soli. U provrelu vodu spustite peljmene i promešajte. Kuvajte u otvorenom loncu 10-ak minuta. Izvadite iz vode i poslužite. 
Saznajte više:  Boršč i peljmeni: idealni ručak na ruski način Šest kulinarskih doživljaja na odmorištima Transsibirske železnice Prava ruska riblja čorba: Tradicija duga deset vekova

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.