Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2021, 06:45

Patrijarh Porfirije: Posebno sam zadovoljan što ću sa premijerom Krivokapićem potpisati ugovor o odnosima SPC i države Crne Gore

Porfirije je u intervjuu za hrvatski Večernji list, objavljenom na sajtu SPC, naveo da nakon izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti ne postoji razlog da crkva i država ne sarađuju, kao i da SPC nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države. "Posebno sam zadovoljan što ću zajedno sa premijerom prof. Krivokapićem, potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Zakon o slobodi veroispovesti, kojim je kulminirala problematičnost koju pominjete, u najvažnijim tačkama je izmenjen, tako da na javnoj sceni, pogotovo kod onih sa kojima sam kontaktirao, ne postoji razlog da Crkva i država ne sarađuju na dobro svih bez obzira na to kako se izjašnjavaju. Da otklonim još jednu lažnu dilemu koja se nameće: Srpska crkva nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države, naravno ukoliko su na delu poštovana prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.", dodao je patrijarh Porfirije. On je takođe kazao da "Kosovski zavjet" nije magijska ili mitska kategorija, već duhovna. "Kosovski zavjet je izraz vjernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vjere u vaskrsenje, onakve vjere o kakavoj čitamo na stranicama starih spisa", izjavio je patrijarh. On je takođe kazao i da je više od 200.000 Srba protjerano sa Kosova, da je poslije 2000. godine na tom području devastirano četrdeset crkava, kao i da je prošlog mjeseca bilo nekoliko napada na hrišćanske hramove. "Hipotetički, kada bi se desilo ono što se neće desiti nikada, odnosno da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, da li bi nasilje prestalo ili bi se pojačalo? Duhovnost koja se razvija ili manifestuje nesputana državnim granicama je neka vrsta socijalne utopije. Duhovnost kao kompleksan fenomen vezan je za realitete života", zaključio je patrijarh Porfirije.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.