Pašalić: Državni organi da se više posvete problemima mladih

Izvor: N1 televizija, 11.Avg.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Državni organi da se više posvete problemima mladih

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je nadležne organe, ministarstva i ustanove da se više posvete problemima mladih i da ih boljim uslovima obrazovanja i zapošljavanja podstaknu da ostanu u Srbiji.

Pašalić je povodom Međunarodnog dana mladih koji se obeležava sutra, 12. avgusta, ukazao na to da se mladi u Srbiji retko obraćaju instituciji Zaštitnika i da su problemi sa kojima se suočavaju visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo i nedovoljno razvijene usluge prevencije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bolesti zavisnosti.

"Više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i isto toliko njih nema svoje prihode, dok trećina nikada nije putovala van Srbije. U posebno teškom položaju su osobe sa invaliditetom, kojima mere podrške nisu dostupne u dovoljnoj meri, dok je mogućnost da se zaposle gotovo nepostojeća", navodi se u saopštenju.

Mladi sa smetnjama često diskriminisani

On je ocenio da su mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima često diskriminisani, a strah od toga da će biti odbačeni i stigmatizovani glavni je razlog zbog kojeg se ustručavaju da zatraže pomoć nadležnih institucija.

Pašalić je dodao da 1,2 miliona stanovnika Srbije čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, da se njihov broj smanjuje zbog odlaska iz Srbije i ocenio da briga koju Srbija i društvo pokazuju prema mladima ne ohrabruje.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.