Papa novim biskupima: Čuvajte se svih vrsta zloupotreba

Izvor: N1 televizija, 08.Sep.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa novim biskupima: Čuvajte se svih vrsta zloupotreba

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je nekoliko desetina novih biskupa da se klone klerikalizma, odnosno "iskušenja sveštenstva da dominira u javnom i političkom životu", uz ocenu da je to uzrok raznih vrsta zloupotreba.

"Draga braćo, klonite se klerikalizma! Klonite se zloupotreba, bilo da je u pitanju zloupotreba moći ili svesti ... Klonite se svakom obliku klerikalizma", rekao je papa primajući grupu od 74 biskupa iz celog sveta.

Biskupi se nalaze na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dvonedeljnoj obuci u kojoj važno mesto zauzima borba protiv pedofilije koja i dalje potresa Crkvu s novim slučajevima sveštenika pedofila.

Papa je u besedi biskupima rekao da treba da se odupru iskušenju da se ponašaju kao "prinčevi" ili "gazde" u biskupijama.

Franja je ponovio da sveštenici treba da posvete "vreme i energiju za siromašne" bez "straha da će uprljati ruke" i da takodje pokažu strpljenje prema mladima.

Prema njegovim rečima, mlade ne treba stavljati "u karantin" i ako su zaraženi "virusom potrošnje i hedonizma".

"Nemojte se hvaliti! Čuvajte se tople udobnosti koja vodi do mediokriteta i apatije. Čuvajte se ćutanja kojim se izbegava žrtvovanje, kao i pastoralne revnosti koja dovodi do netolerancije ili materijalnog obilja koje uništava reč Jevandjelja. Ne zaboravite da djavo ulazi kroz džepove", rekao je papa biskupima.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.