Papa Franjo prvi Latinoamerikanac i jezuita na čelu Vatikana

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franjo prvi Latinoamerikanac i jezuita na čelu Vatikana

Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je večeras s balkona bazilike Svetog Petra. Kardinal je odabrao ime Franjo, objavio je francuski kardinal Žan-Lui Toran.On je prvi papa iz Latinske Amerike i prvi papa jezuita. Na Trgu Svetog Petra, prema procenama, okupilo se oko 300.000 ljudi da pozdravi novog papu.

22:42 - Vatikan: Ime novog pape je samo Franjo, bez numerala

Vatikan je večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštio da je zvanično ime novog pape Franjo, bez rimskog numerala.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi u nastojanju da razjasni zabune oko imena nastale posle imenovanja novog pape, rekao je da je kardinal Žan-Luj Toran objavio prosto da je novi papa Franja, prenela je agencija AP.

"Postaće Franja Prvi, pošto budemo imali Franju Drugog", rekao je Lombardi.

22:39 - Obama uptio tople želje

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je danas izbor Bergolja na čelo Rimokatoličke crkve i uputio mu "tople želje".

Obama je rekao da izbor prvog pape s američkog kontinenta govori o snazi i vitalnosti tog regiona. Rekao je da mu se milioni Amerikanaca hispano porekla pridružuju u molitvama za novog papu.

22:36 - Atmosfera sa Trga Svetog Petra

22:34 - Dačić čestitao papi Franji Prvom na izboru

Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je večeras papi Franji Prvom i izrazio nadu da će on nastaviti put "bratstva, poverenja, mira i solidarnosti među svim ljudima sveta".

22:32 - Ruska crkva očekuje pozitivne odnose

Portparol Ruske patrijaršije Dmitrij Sizonenko izrazio je večeras nadu da će odnosi sa Vatikanom "nastaviti da se razvijaju na pozitivan način" posle izbora novog pape.

Protojerej Sizonenko dodao je da novoizabrani papa nije nikada imao "aktivnu ulogu u dijalogu između rimokatoličkih i pravoslavnih vernika" i da je zato "teško praviti pretpostavke", preneo je Bi-Bi-Si.

22:12 - Nastavlja gde je Benedikt stao

Bergoljo će, smatra se, nastaviti stazama pape Benedikta XVI "sa novim akcentima", ali ne sa značajnim reformama.

Marija Sreda, 13. 03. 2013. 21:47

Neregistrovan Korisnik

Dragi Srbi, većina vaših komentara je dobra.. i svaka vam čast na tome! Hvala puno onima koji su nama katolicima čestitali našega novoga Papu! Imam samo reći da mi kršćani se uvijek trebamo držati jedni drugih! Nekada smo bili jedno.. a još uvijek trebamo biti! Nije bitno dal si katolik, pravoslavac ili protestant, kad smo mi kršćani u pitanju toga ne treba i ne smije biti! Svi trebamo biti jedno! Još jedanput, hvala vam od srca na lijepim željama! :)

22:08 - Novi tiketi: Da li će papa podneti ostavku

Igrači koji su se kladili na izbor novog pape bili su daleko od dobitka, ali već imaju priliku da stave nove uloge na to da li će papa podneti ostavku.Kladionice koje su organizovale klađenje na izbor 266. pape su za Bergolju stavili kvotu od 25-1. Najmanje 15 kardinala je, prema kvotama u kladionicama u Evropi, imalo veće šanse da bude izabran za papu.

Sada u irskoj kladionici Pedi Pauer mogu da budu uplaćeni tiketi s kvotom 16-1 da će u ovoj godini opet biti biran papa, dok je za mogućnost da papa Franja podnese ostavku stavljena kvota 5-2.

22:01 - Radost u Vatikanu

22:00 - Novi papa "kardinal siromašnih"

Kardinal Horhe Mario Bergoljo vozi se javnim prevozom i odbacujući biskupsku raskoš. Međunarodi ugled stekao je kao kardinal koji je modernizovao nekada izuzetno konzervativnu argentinsku crkvu. Opširnije o životu novog pape možete čitati OVDE.

21:41 - Tucić: Izbor novog pape predstavlja iznenađenje

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je da izbor kardinala Bergolja za papu predstavlja iznenađenje, jer njegov program nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini krajem 70-ih i početkom 80-ih godina 20. veka.Opširnije možete čitati OVDE.

21:33 - Šulc čestitao novom poglavaru Rimokatoličke crkve

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Šulc čestitao je večeras kardinalu Horheu Mariu Bergolju izbor za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

21:14 - Posebno slavlje u Argentini

Slavlje u katedrali u Buenos Airesu. Papa Franjo I rođen je u Argentini, a njegova porodica je italijanskog porekla. Najvažniji deo školovanja proveo u Nemačkoj.

OLIVEROLIVER Sreda, 13. 03. 2013. 20:52

Neregistrovan Korisnik

Nadam se napredku u Ekomeni tj. koracima napred prema ponovom ujedinjenu crkve posle 1000 godina odvojenosti.

21:13 - Bio ozbiljan kandidat i 2005.

Kako javljaju svetski mediji, kardinal Bergoljo je 2005. godine vodio bitku s kardinalom Racingerom za Svetu Stolicu.

Povezane vesti: Tucić: Izbor novog pape predstavlja iznenađenje Galeb sleteo na dimnjak Sikstinske kapele Opet crni dim iz Sikstinske kapele, novi papa još nije izabran Crni dim označio da nije izabran novi papa Samo dva kardinala podobni kandidati za papu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Papa Franja prvi Latinoamerikanac i jezuita na čelu Vatikana

Izvor: Blic, 14.Mar.2013, 10:57

Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je večeras s balkona bazilike Svetog Petra. Kardinal je odabrao ime Franja, objavio je francuski kardinal Žan-Lui Toran.On je prvi papa iz Latinske Amerike i prvi papa jezuita....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.