Izvor: RTS, 28.Jan.2023, 10:13

Palestinske frakcije, među kojima i Hamas, pozdravile napad u Jerusalimu, jednoglasna osuda SB UN

Napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe, pozdravile su palestinske frakcije, uključujući i Hamas. Savet bezbednosti UN jednoglasno je osudio taj čin.
Napadač koji je pucao na vernike koji su izlazili iz sinagoge u severnom delu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi taj broj bio smanjen na tri.
Palestinske frakcije pozdravile su napad na sinagogu.  
Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa "pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa" i raciju izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet i ranjeno dvadeset Palestinaca u vatrenom obračunu.
"Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike", dodao je Hamada.
Palestinski islamski džihad takođe je pozdravio, kako je navedeno, "herojsku operaciju" u Jerusalimu, ocenivši da ona šalje poruku Izraelu da su Palestinci spremni da odgovore na "njegove zločine".
Narodni front za oslobođenje Palestine i Demokratski front za oslobođenje Palestine su u odvojenim izjavama naveli da „herojska operacija" pokazuje da će se palestinski „otpor" nastaviti. 
U međuvremenu, svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u Istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.
Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.
Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.
Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.
Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.
Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.