Pakistan, pobegao advokat hrišćanke oslobođene smrtne presude

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan, pobegao advokat hrišćanke oslobođene smrtne presude

Saif Mulok, advokat hrišćanke Asije Bibi, koja je nakon osam godina, oslobođena smrtne presude u Pakistanu, pobegao je iz te zemlje zbog straha za sopstveni život.
Prema njegovim rečima, on je morao da pobegne da bi mogao da nastavi da zastupa Bibi, čiju su smrtnu presudu u sredu poništile sudije Vrhovnog suda Pakistana.

Kako Bi-Bi-Si prenosi, zvaničnici su se od tada saglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da zabrane Bibi da napusti Pakistan kako bi se nasilni protesti koji traju zbog najnovije odluke suda, okončali.
Advokat je ranije za Bi-Bi-Si kazao da Bibi mora da se preseli zbog svoje bezbednosti jer je više puta bilo pokušaja njenog ubistva.
Nekoliko država joj je ponudilo azil.
Asija Bibi bila je osuđena na smrt zbog bogohuljenja, a Vrhovni sud Pakistana je poništio tu presudu u sredu i doneo odluku po kojoj je ona slobodna, ukoliko nije osuđena ni za kakav drugi zločin.
Trvdokorna islamistička partija Pakistana TLP je zbog te odluke, pokrenula proteste i pozvala na ubistvo sudija.
Glavni sudija Sakib Nisar ukinuo je presudu koju je doneo viši sud u Lahoreu 2010. godine, osudivši Bibi, majku četvoro dece, na smrt, preneo je tada Rojters.
Njen slučaj izazvao je ogromno nezadovoljstvo među hrišćanima širom sveta i podele unutar Pakistana gde su dva političara koji su pokušavali da joj pomognu bili ubijeni.
TLP je pre donošenja ove odluke Vrhovnog suda upozorila da će pokrenuti ulične proteste ako Bibi bude oslobođena ili joj bude smanjena kazna.
U sredu su pristalice te partije izašle na ulice, blokirajući puteve u velikim gradovima i negodujući na odluku suda koju su, s druge strane, podržali borci za ljudska prava.
Oni su pozvali na ubistvo glavnog sudije vrhovnog suda i još dvojice koji su zajedno sa njim doneli odluku, a lider TLP Muhamed Afzal Kadri takođe je pozvao na raspuštanje vlade premijera Imrana Kana zbog slučaja Asije Bibi.
"Vođa TLP-a, Muhamed Aflaz Kadri izdao je ukaz koji navodi da glavni sudija i svi oni koji su naredili oslobađanje Asije zaslužuju smrt", rekao je tada portparol te partije Ejaz Asrafi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.