Izvor: RTS, 27.Feb.2021, 16:58

Na protestima u Mjanmaru ubijena žena, uhapšeno na stotine demonstranata

Policija je i intervenisala protiv demonstranata na ulicama brojnih gradova Mjanmara, a jedna žena je smrtno stradala u gradu Monvaja, objavili su lokalni mediji nakon što je izaslanik UN u toj zemlji pozvao svetsku organizaciju da primeni "sva neophodna sredstva" i zaustavi vojnu huntu koja je 1. februara izvršila puč. Mjanmar opozovao ambasadora iz UN-a.
Istovremeno raste neizvesnost o sudbini premijerke Aung San Su Ći, koja je uhapšena i, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema saznanjima medija, držana najpre u kućnom pritvoru, a potom, prošle nedelje premeštena na nepoznatu lokaciju, prenosi Rojters.


U izveštajima se navodi da je tokom današnjih protesta uhapšeno i nekoliko novinara, kao i da je policija ispaljivala hice iz vatrenog oružja u vazduh, koristila vodene topove i suzavac protiv demonstranata.
Među uhapšenima u Mandalaji je jedan od dvojice muslimana članova Nacionalne demokratske lige. Policija Mjanmara je danas uhapsila na stotine demonstranata u najvećoj akciji sprovedenoj od početka protesta građana protiv vojnog puča 1. februara.
"Definitivno možemo da potvrdimo da ima stotine uhapšenih", navodi se u saopštenju AAPP koje je preneo Rojters.
Dodaje se da je 10 autobusa sa uahpšenima otišlo u Insein zatvor, a da je u svakom vozilu bilo između 40 i 50 osoba.
Lider hunte general Min Aung Mlajng je izjavio da vlasti koriste minimalnu silu da razbiju demonstracije, iako je do sada ubijeno najmanje troje ljudi. Sjedinjene Američke Države će uvesti sankcije osobama odgovornim za vojni puč koji se dogodio 1. februara u Mjanmaru, najavio je predsednik Amerike Džozef Bajden.
Iako je policija u prestonici Nejpjidou poslednjih dana koristila vodene topove protiv nezadovoljnih građana, demonstranti odbijaju da se povuku i raziđu. 
Mjanmar opozovao ambasadora iz UN: Izdao je državuAmbasador Mjanmara u Ujedinjenim nacijama Kjo Moe Tun je opozvan, saopštila je državna televizija Mjanmara, samo dan nakon što je apelovao na UN da upotrebe "sve raspoložive mere" da ponište vojni puč od 1. februara u kojem je svrgnuta vlada, a premijerka Aung San Su Ći.
Kjo Moe Tun je govorio pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u ime uhapšene premijerke Su Ći i njen vlade.
Državna televizija MRTV je saopštila da je "izdao državu i govorio za nezvaničnu organizaciju koja ne reprezentuje državu, usput zloupotrebivši ambasadorska ovlašćenja".
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mjanmar: Vojna hunta smenila ambasadora u UN, nastavljeni protesti i masovna hapšenja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Feb.2021

Ambasador Mjanmara pri Ujedinjenim nacijama smenjen je nakon što se usprotivio vojnim vlastima u svojoj zemlji, dok je u Mjanmaru danas na protestima privedeno više desetina ljudi. Govoreći u ime svrgnute vlade Aung San Suu Kyi, ambasador Kyaw Moe Tun, apelovao je u emotivnom govoru na UN da iskoriste...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.