PLUĆA SVETA:Zašto je Amazonija neprocenjiva za sve nas

Izvor: Mondo, 24.Avg.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLUĆA SVETA:Zašto je Amazonija neprocenjiva za sve nas

Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, a prema najnovijim podacima zabeleženo je više od 2.500 požara. Ova kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena.

Vatrena stihija je toliko intenzivna da se oblaci dima mogu videti iz svemira.

Požari u Amazoniji mogli bi da izazovu nesagledive posledice, ne samo za one koji je nazivaju domom ili za milione životinja i biljnih vrsta.

VOJSKA U AMAZONIJI: >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Svet pritisnuo Brazil (VIDEO+FOTO)

Ova kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena.

Amazonija je najveća kišna šuma na planeti, a neretko se naziva i "plućima sveta", zbog toga što apsorbuje enormne količine ugljen dioksida i proizvodi kiseonik. Proizvodi oko 20 odsto kiseonika u svetu.



Izvor: youtube/FRANCE 24 Englis

Milijarde drveća u sebi drže ugljenik koji se nagomilavao stotinama, ako ne i hiljadama godina, što usporava brzinu globalnog zagrevanja.

Poljoprivreda u Južnoj Americi takođe opstaje zbog kiše koja se proizvodi iz šume.

MEĐUNARODNA KRIZA: "Naša kuća je u plamenu" (VIDEO)

Amazonija se proteže na oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara, a prekriva oko trećinu Južne Amerike. Tu živi oko 2,5 miliona vrsta insekata, preko 2.000 vrsta riba, više od 1.000 vrsta ptica i po 400 vrsta sisavaca, vodozemaca i reptila. U Amazoniji raste više 40.000 vrsta biljaka, od čega 16.000 vrsta drveća.

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da ćemo uskoro biti u tački kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu.

To moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.

Animacija NASA otkrila je alarmantni talas ugljen monoksida u atmosferi, a ovo povećanje direktno je uzrokovano katastrofalnim požarima koji besne u prašumi.

NASA maps carbon monoxide from #AmazonRainforest fires from orbit: https://t.co/xFvWUfDfVmpic.twitter.com/eRrp34QvGm

— NASA JPL (@NASAJPL) August 23, 2019

Nivoi zagađivača nalaze se i na visinama od 5500 kilometara iznad Zemljine površine, u nekim regijama dosegle su maksimum od 160 volumnih delova na milijardu (ppbv), dok se za lokalne procene očekuje da će biti znatno više.

Ovaj štetni gas može ostati u atmosferi otprilike mesec dana, gde će napraviti dvostruku štetu - i u pogledu kvaliteta vazduha i uticanja na klimatske promene.

Osim toga, zbog tako dugog zadržavanja u atmosferi, gas se može raširiti do udaljenih delova Zemlje. Od 1. januara do 21. avgusta ove godine zabeleženo je rekordnih 75.000 požara u šumama u Brazilu, dok je prošle godine zabeleženo 35.000 manje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.