Izvor: Deutsche Welle, 30.Maj.2022, 11:46

Otvoren put za specijalni fond Bundesvera

Nemačka vlada dogovorila je s demohrišćanskom opozicijom realizaciju posebnog fonda od 100 milijardi evra za Bundesver. Sada kancelar Olaf Šolc može da ostvari svoj plan o modernizaciji oružanih snaga Nemačke.

Predstavnici vladinih stranaka - Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP) s jedne te opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU - objavili su u nedelju uveče preko Saveznog ministarstva finansija da su postigli dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << oko istorijskog vanrednog fonda od 100 milijardi evra koji bi od Bundesvera trebalo da stvori moderne oružane snage.

Ove stranke zajednički raspolažu dvotrećinskom većinom koja je potrebna kako bi se ovaj fond i novo zaduženje koje ga prati, uvrstili u Ustav. Novac iz ovog fonda će koristiti isključivo Bundesver.

Istovremno, mere koje zahtevaju Zeleni, na primer za zaštitu od digitalnih napada ili za pomoć NATO partnerima, finansiraju se iz redovnog saveznog budžeta, kako je rečeno. Koalicija je obećala da će se o planu s konkretnim projektima modernizacije Bundesvera odlučiti nakon osnivanja fonda.

Promena ustava omogućava modernizaciju Bundesvera

Ubacivanje fonda u Ustav (Grundgesetz), bilo je potrebno kako bi se fond od 100 milijardi izuzeo iz tzv. dužničke kočnice, mere koja je donesena u vezi s krizom evra. To je potrebno kako bi novac za fond bio dostupan i u slučaju da ministar finansija Kristijan Lindner, kako je najavljeno, od sledeće godine ponovno odluči da se drži se ove mere koja brani nova zaduživanja a koja je suspendovana zbog vanrednih izdataka proteklih godina vezanih uz pandemiju koronavirusa.

Olaf Šolc

Kancelar Olaf Šolc (SPD) najavio je fond težak 100 milijardi evra tri dana nakon ruskog napada na Ukrajinu u govoru pred Bundestagom.

U ministarstvu finansija je na sastanku u nedelju osim ministra finansija Lindnera, ministarki odbrane Kristine Lambreht (SPD) i  spoljnih poslova Analene Berbok (Zeleni) prisustvovao i potpredsednik poslaničkog kluba Unije Matias Midelberg kao pregovarač najveće opozicione grupe u parlamentu. Novac će se koristiti za povećanje redovnog budžeta za odbranu od oko 50 milijardi evra  nekoliko narednih godina.

Cilj NATO: dva posto budžeta godišnje

Time bi trebalo biti između ostalog postignuto da Nemačke godišnje izdvaja dva posto iz svog budžeta i time ispuni ovaj cilj NATO. To bi konkretno u slučaju Nemačke trenutno značilo izdvajanje od oko 70 milijardi evra. Međutim ovaj cilj bi, kako je saopšteno sa sastanka, trebalo da bude ostvaren na nivou „višegodišnjeg proseka" što bi moglo značiti da neće biti ostvaren svake godine.

Isto tako je predviđeno da se, kada sredstva iz specijalnog fonda za Bundesver budu potrošena, „pronađu odgovarajuća sredstva za ostvarenja NATO ciljeva". Prema sadašnjim procenama, fond bi mogao finansijski da „izdrži" do kraja 2026.

nk (dpa)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.