Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Mar.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaraju se vatikanske arhive o Piju Dvanaestom

Papa Franja je danas rekao da je odlučio da otvori arhivska dokumenta o Piju Dvanaestom, papi iz perioda Drugog svetskog rata kog Jevreji optužuju da je ćutao o Holokaustu.

Izjavivši da se "crkva ne plaši istorije", Franja je zaposlenima u Tajnoj arhivi Vatikana rekao da će dokumenta iz perioda Pijevog pontifikata od 1939. do 1958. postati dostupna naučnicima od 2. marta 2020.

Vatikan obično čeka 70 godina od smrti nekog pape da bi otvorio arhive o njemu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je postojao jak pritisak da se dokumentacija iz vremena Pija Dvanaestog objavi ranije, za života ljdui koji su preživeli Holokaust. Vatikan je branio Pija, tvrdeći da je on tajnom diplomatijom pokušavao da spasi živote ljudi.

Dela Pija Dvanestog će biti ispitivana u okviru odlučivanja da li ga treba proglasiti svecem.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Papa Franjo najavio otvaranje arhive o papi Piu XII 2020.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Mar.2019

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je danas rekao da je odlučio otvoriti arhivske dokumente o Piu XII, papi iz razdoblja Drugog svjetskog rata kojega Židovi optužuju da je šutao o Holokaustu. Izjavivši da se "crkva ne plaši povijesti ", papa Franjo je zaposlenima u Tajnom arhivu Vatikana...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.