Izvor: RTS, 06.Avg.2021, 23:46

"Otkrij tajna dokumenta" – rodbina žrtava napada 11. septembra ne želi Bajdena na obeležavanju

Porodice žrtava terorističkog napada 11. septembra 2001. godine poručile su američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da ne dolazi na svečanosti obeležavanja dok ne otkrije poverljiva dokumenta o napadu.
Skoro 1.800 ljudi potpisalo je pismo kojim se prvi čovek SAD poziva da objavi dokumenta za koja veruju da otkrivaju umešanost Saudijske Arabije u izvođenju napada, prenosi Bi-Bi-Si.

U protivnom, nije dobrodošao na ceremonije narednog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meseca kojima će biti obeleženo 20 godina od terorističkog napada u kojem je ubijeno skoro 3.000 ljudi.
Akciju je izvela teroristička grupa Al Kaida, a napadi su bili direktan uzrok američke invazije na Avganistan. Petnaest od 19 otmičara uključenih u akciju bili saudijski državljani.
"Ne možemo dobronamerno, u znak sećanja na poginule, povređene i bolesne, da poželimo dobrodošlicu predsedniku na naše sveto tlo dok ne ispuni svoje obećanje", piše u pismu članova porodica žrtava.

Pozvali su Bajdena da se drži podalje od tri lokacije gde su napadi izvršeni – Njujork, Virdžinija i Pensilvanija.
Oni već dugo godina tvrde da su saudijski zvaničnici znali za napad i nisu ništa preduzeli da ih zaustave. Pred sudom su tužili Saudijsku Arabiju, koja negira da je bila uključena.
Prošlog meseca, u okviru tužbe, nekoliko visokih bivših saudijskih zvaničnika je ispitano. Njihova svedočenja su, međutim, imaju ozanku tajnosti što je dodatno razgnevilo porodice.

"Od kada je Komisija za utvrđivanje istine o napadima 11. septembra zaključila svoj rad 2004. godine, mnoge istrage su iznedrile dokaze o umešanosti saudijskih zvaničnika i podršci napadima", navodi se u saopštenju udruženja porodica.
Prema njihovim rečima, ministarstvo pravde i FBI su aktivno radili na čuvanju tajnosti informacija i sprečavanju američkog naroda da sazna istinu o napadima.
Administracije Džordža Buša, Baraka Obame i Donalda Trampa takođe su odbile da deklasifikuju dokumenta, pravdajući se zabrinutošću za nacionalnu bezbednost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.