Izvor: Danas, 17.Mar.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za terorizam bio je državljanin Alžira

Brisel - Osumnjičeni za terorizam koji je ubijen u raciji u briselskom predgrađu u utorak uveče identifikovan je kao alžirski državljanin Mohamed Belkaid, objavili su zvaničnici. On je ubijen iz snajpera dok je pokušavao da puca na policiju kroz prozor stana u predgrađu Forest, prenosi Bi-Bi-Si.

U stanu koji je pretražen u utorak pronađeni su zastava Islamske države, salafistička literatura i municija za kalašnjikov, rekao je portparol tužilaštva. On je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kazao da je Belkaid rođen 1980. i da je u Belgiji živeo nezakonito. Vlastima je bio poznat samo zbog jednog slučaja pljačke.

Policija je u utorak popodne otišla da pretraži stan u Forestu. Pošto su ušli, na njih su otvorila vatru najmanje dvojica, rekao je portparol. Dok je Belkaid te večeri ubijen, dvojica osumnjičenih koji su bili sa njim su uspela da pobegnu. Policija navodi da je prilikom daljih pretraga u blizini stana pronađeno još municije. Takođe se utvrđuje jesu li dvojica privedenih muškaraca u vezi sa ranijim događajima u Forestu. Jedan je bio odveden u bolnicu u Haleu u utorak uveče, pošto je navodno polomio nogu. Drugi koji je bio u njegovom društvu je pobegao čim je policija stigla, ali je priveden sa adrese u Forestu.

Veliki deo Foresta je u utorak bio blokiran, uključujući škole i bolnice. Belgijski list Standard citirao je izvore prema kojima je istraga očekivala da će pretražiti sigurnu kuću u vezi sa pariskim napadima. Nisu očekivali da u stanu nekoga ima, pošto su struja i voda bili isključeni već neko vreme.

Vlasti su dosad identifikovale većinu osoba za koje se veruje da su izvele napade 13. novembra - a mnogi od njih bili su stacionirani u Briselu. Većina osumnjičenih je poginula tokom napada ili je ubijena u potonjim policijskim racijama. Francuska policija je takođe učestvovala u operaciji u Briselu u utorak. Jedna francuska policajka je ranjena.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.