Izvor: B92, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka zbog izveštaja o Libanu

Tel Aviv -- Izraelski ministar Eitan Cabel iz Laburističke partije podneće ostavku u znak protesta zbog izveštaja o libanskom ratu.

U izveštaju komisije koju je premijer Ehud Olmert formirao posle kritika o promašajima njegove vlade u ratu s Libanom, za "teške promašaje u donošenju odluka, nedostatak odgovornosti i opreza" kritikovani su premijer, ministar odbrane Amir Perec i načelnik Generalštaba Dan Haluc.

Haluc je podneo ostavku u januaru, a pritisak na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijera i ministra odbrane da učine isto sve je veći. Olmert je juče poručio naciji da neće podneti ostavku jer to "ne bi bilo ispravno".

Cabel, ministar bez portfelja, prvi je član vlade koji je podneo ostavku posle izveštaja.

Rat je izbio 12. jula 2006. kada su u napadu gerilaca radikalnog islamističkog pokreta Hezbolah na izraelski vojni punkt poginula tri izraelska vojnika, a dva oteta. Za 34 dana sukoba, Izrael nije uspeo da oslobodi vojnike, uništi Hezbolah, niti spreči pripadnike te grupe da ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju.

U sukobima je, prema zvaničnim podacima dve strane, poginulo više od 1.000 libanskih civila i 119 izraelskih vojnika i 39 civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.