Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen Rus koji je ubio kontrolora leta u Švajcarskoj

Švajcarske vlasti su oslobodile ruskog arhitektu Vitalija Kalojeva koji je bio u zatvoru od 2004. godine zbog ubistva kontrolora leta koga je smatrao krivim za sudar aviona u kome su poginuli njegovi žena i deca, saopštio je jedan ruski zvaničnik.



Kalojev, čije oslobađanje je prošle nedelje naredio najviši sud u Švajcarskoj, napustio je ciriški zatvor rano danas, rekao je Aleksandar Gladkov, portparol ruske ambasade u Švajcarskoj. Trebalo bi da stigne u Rusiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kasnije u toku dana, dodao je Gladkov.

Kalojev, (51) je osuđen oktobra 2005. za ubistvo sa predumišljajem Danca Petera Nilsena koji je radio kao kontrolor leta za švajcarsku kompaniju Skajgajd.

Nilsen je bio sam na dežurstvu kada se avion kompanije Baškirijan Erlajns sudario sa teretnim avionom DHL-a 1. jula 2002. godine u vazdušnom prostoru iznad južne Nemačke koji je bio u njegovoj zoni nadgledanja. U sudaru je poginula 71 osoba uglavnom školske dece koja su putovala na odmor u Španiju.

Švajcarski regionali sud je u julu smanjio kaznu Kalojevu, sa čijom su patnjom mnogi saosećali u Rusiji, sa osam na pet godina i tri meseca ocenivši da je on delovao sa smanjenom odgovornošću zbog smrti žene i dvoje dece.

Švajcarski savezni sud je prošle nedelje odbacio žalbu na tu smanjenu presudu i Kalojev je opusten iz zatvora pošto je odslužio više od dve trećine kazne uz dobro ponasanje.

U odvojenom sudskom procesu u septembru su četiri službenika firme Skajgajd proglašeni krivim za ubistvo iz nehata. Tri rukovodioca srednjeg nivoa su dobili po godinu dana zatvora uslovno a četvrtom je određena kazna od 13.500 švajcarskih franaka (8.250 evra). Četiri službenika su oslobođena optužbi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.